NAGAĐANJA

Jesu li lijekovi krivi za smrt kralja popa?

26.06.2009.
u 12:48
Pogledaj originalni članak

Nagađanja o smrti kralja popa već su krenula po medijima. Naime, kakopišu inozemni mediji, Michaela Jacksona su jučer poslijepodne helikopterom preveli u bolnički centar UCLA, gdje je preminuo od srčanog udara. Jacksonu je pozlilo jučer popodne te se u svojem domu srušio, a do dolaska hitne pomoći pokušalo ga je reanimirati njegovo osoblje.

Slavni o smrti Michaela Jacksona

Michaelova djeca odlaze baki


Michael Jackson (1958. – 2009.)

Svijet oplakuje Michaela Jacksona

Za sada se zna da će se obdukcija napraviti u petak, no trebat će proći još barem nekoliko tjedana dok se ne dobiju rezultati detaljnih toksioloških tekstova koji će pokazati je li u Jacksonovu organizmu bilo ikakvih droga, alkohola ili lijekova.

Izvor iz bolničkog centra UCLA kazao je za britanski The Sun da je pjevač uzimao analgetik Demerol, lijek vrlo sličan morfiju, te da je nakon injekcije tog analgetika počeo gubiti dah i na kraju se srušio.

Brian Oxman, Jacksonov glasnogovornik za CNN je izjavio kako su i on i Jacksonova obitelj već mjesecima bili zabrinuti za njegovo zdravlje, te da mu je sve to vrijeme pomagao.

Jacko se pripremao i za nadolazeće koncerte u londonskoj areni O2, koliko je mogao, no na putu prema uspjehu kočile su ga ozljede noge i kralježnice koje je zaradio kada je nastupao. Zbog svega je toga morao piti lijekove kako bi ublažio bolove od ozljeda, kazao je Oxman.

Za sada još ostaje pitanje je li Jackson iznenada preminuo zbog uzimanja prevelike doze Demerola ili je nešto drugo u pitanju, a to će se vjerojatno doznati za nekoliko tjedana kad dođu rezultati testova obdukcije.

Ekonomske posljedice Jacksonove smrti
Iako se ne zna se zašto je Michael Jackson pretrpio zastoj srca od kojeg je umro, zna se da je početkom godine bez problema prošao liječnički pregled koji je po propisima bio neophodan da bi niz povratničkih londonskih koncerata u O2 areni mogao biti osiguran.

Promotorska tvrtka AEG Live osigurala je rasprodane koncerte kod londonskog Lloyda, i o liječničkom nalazu o uzroku smrti kralja popa ovisi nekih 40 milijuna dolara osigurnine. AEG će morati vratiti prodane ulaznice, kojih je dosad razgrabljeno u iznosu od oko 85 milijuna dolara.

Pretpostavlja se da je Jacksonu isplaćen avans od oko 10 milijuna dolara, da je oko 20 milijuna uloženo u promoviranje koncerata i još 30 u organizaciju, a da je zarada od ulaznica trebala iznositi oko 90 milijuna, više od 100 milijuna s uračunatim posebnim paketima (VIP lože), te još petnaestak milijuna od prodaje suvenira (majice i sl.).

Polica osiguranja ne pokriva smrt od bolesti koja je postojala i u vrijeme liječničkog pregleda, kao ni od posljedica uzimanja alkohola, droga ili lijekova. O nalazu mrtvozornika, drugim riječima, ovisi hoće li AEG Live zbog Jacksonove smrti pretrpjeti samo ogromnu štetu ili katastrofalnu štetu.


Svaki lijek može izazvati srčani zastoj

– Svaki lijek može izazvati srčani zastoj, kako demerol, tako i lijekovi protiv bolova ili oni za smirenje. Pjevač i ja smo ista generacija, pa sam pratila njegov život i ne čudim se što je doživio srčani udar. Osim stresnog života, i velik broj anestezija i operativnih zahvata kojima je bio podvrgnut mogli su oštetiti njegovo srce – rekla je dr. Jasna Stoić-Brezak, anesteziologinja u KBC-u Zagreb.(S. H.)

Pogledajte na vecernji.hr