CD Borne Šercara

Jazz-obrada Bersine pjesme antologijski je glazbeni trenutak

Foto: arhiva VL
Jazz-obrada Bersine pjesme antologijski je glazbeni trenutak
25.10.2012.
u 19:56
Ovaj album Šercarave Jazziane Croatice ima čvrstu etnopriču, ali u sasvim modernom ruhu, podjednako u dizajnu zvuka (Miro i Filip Vidović) kao i omota (Studio Sudar) na kojem je likovni rad samog Šercara
Pogledaj originalni članak

Jazziana Croatica, bend iznimno i višestruko nadarenog bubnjara i udaraljkaša Borne Šercara, svojim je drugim albumom pod naslovom “Nehaj” ostao na putu koji su zacrtali svojim prethodnim diskografskim izdanjem “A Little Book Of Notes”. Tako su, primjerice, nakon “Sunčanih polja” iz skladateljske ostavštine Blagoja Berse sada posegnuli za jednom od najljepših solo popijevki na hrvatskom jeziku, “Seh duš dan” na stihove Vladimira Nazora. Suradnja s Tamarom Obrovac i zajednička kreacija jazz-verzije te pjesme antologijski je trenutak hrvatskog jazza, ali i klasike.

Premda ne inzistira pod svaku cijenu na etnoidiomu, ovaj album Šercarave Jazziane Croatice ima čvrstu etnopriču, ali u sasvim modernom ruhu, podjednako u dizajnu zvuka (Miro i Filip Vidović u zagrebačkom Morris Studiju) kao i omota (Studio Sudar) na kojem je likovni rad samog Šercara koji je ujedno i producent i sam svoj izdavač.

Ostali su članovi sastava saksofonist Vojkan Jocić, pijanist Zvjezdan Ružić, basist Tihomir Hojsak i gitarist Darko Misirača. Njihova je svirka istodobno nadasve tečna, maštovita i kreativna, a veliku dodanu vrijednost u pojedinim brojevima donose im, uz već spomenutu Tamaru Obrovac, i drugi sjajni gosti kao što su Matija Dedić, harfistica Diana Grubišić Ćiković, udaraljkaška Šercarova ikona i mentorica Ivana Bilić te Miljenko Prohaska kao skladatelj.

Zvjezdana Ružića treba posebno pohvaliti za visoku umjetničku razinu i sofisticiran način na koji je obradio folklorne motive i ritmove u skladbi “Linđo”, dok je, uz druge kompozicije, Šercarov “Vaganac” kao deseti zaključni broj albuma pravi mali biser za sebe, od priče i glazbe.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.