Majstor naive

Izložba "Zbirka Mijo Kovačić iz Gornje Šume" u Koprivnici

Foto: Ljubo Babić
Izložba "Zbirka Mijo Kovačić iz Gornje Šume" u Koprivnici
05.05.2011.
u 13:51
Majstor hrvatske naivne umjetnosti Mijo Kovačić prvi će put predstaviti svoju intimnu zbirku radova koju je utemeljio samozatajnom sakupljačkom djelatnošću
Pogledaj originalni članak

U galeriji Koprivnica 15. svibnja bit će otvorena izložba "Zbirka Mijo Kovačić iz Gornje Šume" slikara hrvatske naivne umjetnosti Mije Kovačića.

Majstor hrvatske naive prvi put javnosti predstavlja svoju privatnu zbirku radova te kroz nju na svojevrstan način intimno valorizira akademsko slikarstvo. Zbirka je nastala na spoznaji i potrebi seljaka slikara „da si još više oplemeni srce i usavrši i onako prirođeni umjetnički ukus“, kaže majstor naive citirajući riječi J. J. Strossmayera.

Autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti Draženka Jačić Ernešić, a u galeriji će biti izložena i djela Ljube Babića, Menci Clementa Crnčića, Otona Ivekovića, Joze Bužana, Vladimir Kirina, Jerolima Mišea, Bogumila Cara, Tomislava Krizmana, Krste Hegedušića, Vilka Gecana, Vladimira Filakovca, Zlatka Šulentića, Ivana Generalića, Ede Murtića...


Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.