"sedamdeset i pet stranica"

Izgubljeni Proustovi zapisi bit će objavljeni u ožujku

Izgubljeni Proustovi zapisi bit će objavljeni u ožujku
18.02.2021.
u 10:21
Djelo Marcela Prousta za koje se godinama vjerovalo da je izgubljeno, objavit će francuski izdavač Gallimard 18. ožujka.
Pogledaj originalni članak

Ako ste se ikada uspjeli probiti kroz tri tisuće stranica romana “U traganju za izgubljenim vremenom” Marcela Prousta, moglo bi vas iznenaditi da materijala za čitanje ima još. Francuski izdavač Gallimard najavio je da će 18. ožujka objaviti izgubljeno djelo velikog francuskog književnika naslovljeno “Les Soixante-quinze feuillets” (“Sedamdeset i pet stranica”).

Tekstovi sakupljeni u “Sedamdeset i pet stranica” napisani su 1908. godine, otprilike u vrijeme kada je Proust počeo pisati ciklus “U traganju za izgubljenim vremenom”, koji je objavljen između 1913. i 1927. godine. Pronađeni neobjavljeni radovi bili su dio zbirke pokojnog izdavača Bernarda de Falloisa, koji je umro 2018. godine. Iako nikada nije dopustio objavljivanje tih rukopisa, De Fallois je opisao “Sedamdeset i pet stranica” kao “dnevnik stvaranja” i “dragocjeni vodič” za razumijevanje romana “U traganju za izgubljenim vremenom”.

Nakon njegove smrti, smatralo se da su tekstovi “Sedamdeset i pet stranica” izgubljeni. Brojni su ih francuski teoretičari tražili desetljećima, a neki su čak vjerovali da tekstovi ne postoje. No, ovaj je tjedan Gallimard otkrio da su rukopisi ponovno otkriveni u arhivi pokojnog De Falloisa, koju je oporučno ostavio Francuskoj nacionalnoj knjižnici. Među dokumentima bila su i dva neobjavljena djela koja je Proustova nećakinja Suzy Mante-Proust dala De Falloisu 1949. godine. Prvo od njih, prevedeno kao “Tajanstveni dopisnik”, objavljeno je 2019. godine.

Marcel Proust živio je u Parizu od 1871. do 1922. godine. Njegov ciklus romana “U traganju za izgubljenim vremenom” ušao je u povijest književnosti i školske lektire, ali i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduži objavljeni roman nekog autora.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.