VIZKULTURA U KNJIZI

Ivan Dorotić: Ulaganja je malo, ali naša scena ipak je procvala

Foto: Sanjin Kaštelan
Ivan Dorotić: Ulaganja je malo, ali naša scena ipak je procvala
02.05.2019.
u 13:16
Portal Vizkultura svoj je 5. rođendan proslavio objavom ekskluzivnog magazinskog izdanja.
Pogledaj originalni članak

Kada je prije šest godina pokrenut portal Vizkultura, kaže nam urednik Ivan Dorotić, željeli su pokrenuti nešto što do tada na sceni nije postojalo. Kulturno-umjetnički krugovi uvijek su djelovali pomalo zatvoreno, komunicirajući međusobno stručnim diskursom koji nije toliko razumljiv široj javnosti. Postojao je i problem komunikacije i među samim akterima scene – dizajneri nisu znali što rade arhitekti, a arhitekti nisu znali što rade ostali umjetnici. 
– Htjeli smo stvoriti neki medij koji će okupljati sve na sceni i pokrivati sve naše sfere interesa, i arhitekturu, dizajn, fotografiju, ali i ostale vizualne umjetnosti. I dogodilo se to da smo postali mjesto gdje se i šira javnost i novinari i predstavnici medija informiraju o temama vezanim za kulturu – zadovoljno tvrdi Dorotić.



Nekomercijalni projekt

Na svoj je peti rođendan, prošle godine, uredništvo Vizkulture u kojem, osim Dorotića, sjede još Maja Bosnić i Jelena Pašić, počelo razmišljati kako da proslave svoju obljetnicu. Dugo su o tome razmišljali i naposljetku su se odlučili upustiti u pothvat objavljivanja nulte, prve i posljednje publikacije Vizkulture u obliku magazina. Svih tisuću primjeraka tog raskošnog izdanja na 250 stranica razgrabljeno je već na promociji! 
– To je stvarno bilo testiranje utopije i jedan sasvim nekomercijalan projekt. Htjeli smo magazin koji se neće prodavati i znali smo da na taj način možemo pristupiti svojim suradnicima koji su stvarali sadržaj, ali i potencijalnim partnerima koji su se bavili papirom i tiskom. Nismo imali nijedno ograničenje, ni financijsko ni vremensko ni ograničenje količine. Tako smo dobili predivnu slobodu, jer su nam svi pristali doprinijeti svojim entuzijazmom, angažmanom, fotkama, ilustracijama i tekstovima... ali istovremeno smo uložili užasno velik trud da stvorimo nešto što će nama ostati kao neko nasljeđe, neki testament vremena – kaže Dorotić. 
Uredničkom se timu za Vizkulturin magazin pridružila dugogodišnja suradnica Maja Marković, autori intervjua i tekstova u magazinu neki su od dosadašnjih Vizkulturinih suradnika i suradnica kao što su Dominko Blažević, Frane Dumandžić, Antonija Eremut Erceg, Marko Golub, Bojan Krištofić, Srđan Sandić i Saša Šimpraga. Za autorske fotografije koje prate tekstove u magazinu zaslužno je čak deset fotografkinja sa suvremene hrvatske scene, a kolektiv NJI3 koji čine Tessa Bachrach Krištofić, Franka Tretinjak i Dina Milovčić dao je ovom magazinu dizajnerski pečat. Zanimljiv detalj, koji neće svi primijetiti, jest i da je sve do jednog slova djelo hrvatskih dizajnera. Tri su varijante naslovnice, tri različita slova V koja označavaju ujedno i Vizkulturu i broj pet – za peti rođendan – osmislila trojica hrvatskih tipografa: Nikola Đurek, Marko Hrastovec i Hrvoje Živčić. Oni su i autori svih fontova koji su korišteni u publikaciji.

Foto: Marija Gašparović
Foto: Marija Gašparović
Foto: Marija Gašparović
Foto: Marija Gašparović
Foto: Marija Gašparović
Foto: Marija Gašparović
Foto: Marija Gašparović
Foto: Marija Gašparović

Platforma za sve generacije

Vizkultura je kroz godine postala više od portala posvećenog vizualnoj umjetnosti, postala je platforma preko koje će se profilirati umjetnici, preko koje će agencije i klijenti tražiti dizajnere i ilustratore.

– Nama je to super jer znamo da smo na taj način beskrajno važni za scenu i možemo pratiti rast naših suradnika kroz Vizkulturu, nekih koji su kod nas počeli kao studenti i nevjerojatno napredovali. Želimo biti platforma koja će omogućiti i mladim i starijim talentiranim ljudima da pokažu svoje talente i projekte. S druge strane, oni znaju da kod nas neće biti ograničeni ni na koji način. Otkad smo počeli s radom, unatoč smanjivanju ulaganja u kulturu, čini mi se da je naša scena zbilja procvala. Toliko je dobrih inicijativa, kolektiva, umjetnika, i to nam daje jako puno sadržaja s kojim možemo raditi i zato je naš posao nevjerojatno zahvalan – zaključio je Ivan Dorotić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.