irena škorić

'Kompromitiraju me jer HAVC-a želi svu kontrolu nad filmskim udrugama'

Foto: Anto Magzan/Pixsell
'Kompromitiraju me jer HAVC-a želi svu kontrolu nad filmskim udrugama'
02.02.2015.
u 17:32
Od dana mog izbora za predsjednicu Društva, primila sam cijeli niz informacija o protuzakonitim radnjama u našoj filmskoj zajednici, ističe predsjednica Društva hrvatskih filmskih redatelja
Pogledaj originalni članak

Predsjednica Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) Irena Škorić šokirana je zbog nelegalnog sazivanja izvanredne skupštine Društva, što drži jednim u nizu pokušaja kompromitacije njenog mandata na čelu te ustanove. Za sve krivi HAVC koji, tvrdi, želi imati kontrolu nad svim filmskim udrugama koje delegiraju predstavnike u tijela HAVC-a pa tako i u DHFR-u, koji ona želi osamostaliti od HAVC-a.

U povodu navedenog, Škorić je svim članovima DHFR-a i javnosti uputila otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti: 

Poštovani članovi i članice Društva,
 
Na dužnost predsjednice Društva izabrana sam vašom voljom, većinom glasova na Izbornoj skupštini (gotovo dvostruko više od protukandidatkinje gđe. Vlatke Vorkapić) 27. listopada 2014. Prema Statutu, predstavljam i zastupam Društvo te sam odgovorna za njegovo uredno poslovanje.
 
Najvažnijom točkom svog programa, zbog kojega sam i izabrana, smatram tezu kako Društvo treba osamostaliti od HAVC-a i stvari postaviti tako da on bude u funkciji Društva i razvoja filmske kulture, a ne obrnuto, da Društvo bude servis HAVC-a.
 
Upravo je to razlog mog obraćanja vama, jer sam baš zbog toga što Društvo želim emancipirati od HAVC-a izložena nizu pokušaja kompromitacije. Na čelu te rabote je interesna skupina u Društvu koja profitira od podaničkog odnosa Društva u odnosu na HAVC. Zato, od prvog dana mog mandata traje koordinirana opstrukcija moga rada koja sada kulminira nelegalno sazvanom izvanrednom skupštinom s namjerom da me se smijeni s mjesta predsjednice Društva, a da praktično nisam ni dana efektivno mogla raditi na programu zbog kojega sam izabrana.

Na početku mandata onemogućena mi je primopredaja dužnosti od tri člana Upravnog odbora (Neven Hitrec, Daniel Kušan, Hana Jušić) koji čine većinu u Upravnom odboru. Na moje višekratno inzistiranje, primopredaja je obavljena  tek 12.12. 2014., ali s nepotpunim financijskim izvještajima. Nemam odgovarajući pristup svoj dokumentaciji Društva i svaki moj pokušaj da efektivno preuzmem vodstvo Društva sprečavaju navedeni članovi Upravnog odbora. Očito, oni žele zadržati sadašnji vazalni odnos Društva prema HAVC-u. Možemo samo nagađati ima li to veze s iznimno visokim sredstvima koja redovito dobivaju na natječajima HAVC-a, pri čemu su neki od njih čak i članovi Vijeća HAVC-a.

To što nemam pristupa svoj dokumentaciji i što sam, protivno zakonu i Statutu, onemogućena obavljati dužnost, izaziva podozrenje i sumnju u zakonitost poslovanja pa sam o svemu izvijestila i nadležne državne institucije. Učinila sam to, ne samo kao osoba odgovorna za rad Društva, ne samo kao članica Društva i redateljica kojoj je dobrobit našeg filma na duši, već i kao građanka.
 
Od dana mog izbora za predsjednicu Društva primila sam cijeli niz informacija o protuzakonitim radnjama u našoj filmskoj zajednici. Mnogi od tih slučajeva, nažalost, povezani su s Društvom hrvatskih filmskih redatelja i pojedinim članovima. Upravo to što mi nije omogućeno da preuzmem vodstvo društva, onemogućilo me da detaljno provjerim sve te slučajeve. Ja, kao što znate, nisam bila izbor ljudi koji vode HAVC. Čelništvo HAVC-a želi imati kontrolu nad svim filmskim udrugama koje delegiraju predstavnike u tijela HAVC-a, Pula film festivala i još desetke komisija i žirija.
 
Posljednji događaji –uvredljive i niske manipulacije članstvom oko hitnog sazivanja plenuma i izvanredne skupštine 3. 2. 2015. ispod su svake razine i proziran pokušaj skrivanja o čemu se u našem Društvu radi.
 
A radi se samo i isključivo o tome da se ne bira način i sredstvo da me se likvidira s mjesta predsjednice Društva hrvatskih filmskih redatelja zato da ne uđem u Vijeće HAVC-a i Vijeće Pula film festivala i ne poremetim „mir“ u kojemu hrvatskim filmom vlada grupacija vezena za HAVC.
 
Za sve ovo što sam opisala, stanje kojem smo svi izloženi, koliko god svi šutjeli o tome, dolazi od gospodina Hrvoja Hribara. O tome najbolje govori i e-mail g. Hrvoja Hribara s "uputama za rad" Upravnom odboru i meni, predsjednici DHFR-a, koji nam se prosljeđuje od tajnice, gđe. Branke Mitić, nekoliko sati prije plenuma 15.12. 2014.
 
Društvo hrvatskih filmskih redatelja trenutačno putem kontroliranih članova našeg Upravnog odbora i članova Vijeća HAVC-a služi za legitimaciju svih poslova u HAVC-u i njegove neprincipijelne i za naš film štetne politike HAVC-a.
 
Poštovane članice i članovi Društva,
 
Sama ne mogu izboriti da naše Društvo bude zaista onakvo kakvo sam obećala u svome programu i kakvo ste, izabravši me, i vi željeli. Zato, ne dopustite da u Društvu pobijedi struja koja vodi politiku podložnosti HAVC-u, politiku koja šteti nama redateljima i hrvatskome filmu.
 
Ako se ova farsa nastavi, posljedice za Društvo bit će nesagledive, što ja ne želim, međutim, nadležne državne institucije već su obaviještene o cijelom ovom slučaju.

S poštovanjem, Vaša

Irena Škorić, predsjednica DHFR-a

>>Hrvoje Hribar reizabran za ravnatelja na četiri godine

>>Irena Škorić nova je predsjednica DHFR-a

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr