Izložba "Faces, Places, Spaces"

Intimna priča glumica koje su fotografu pozirale preko računala

Foto: Ana i Slavica Josipović
Foto: Ana i Slavica Josipović
Foto: Ana i Slavica Josipović
Foto: Ana i Slavica Josipović
16.04.2021.
u 12:49
Izložba fotografa Johna Pavlisha nastala je beskontaktnim putem video poziva, a do 21. travnja može se pogledati u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar
Pogledaj originalni članak

Prije točno godinu dana, virtualno, putem servisa Zoom izložba Faces, Places, Spaces - autorski projekt PRiredba studija i fotografa Johna Pavlisha nastala je beskontaktnim putem video poziva, a do 21. travnja izložbu možete pogledati u Galeriji Kranjčar uz prošireni odabir od 30 fotografija.

Fotograf je iskoristio mobilni uređaj glumica kao sredstvo kako bi svojim foto aparatom uspio zabilježiti sliku na svom računalu. Kompozicijski je u svaku fotografiju uklopio i dio zaslona svoga računala te tako upotpunio proces nastajanja svake fotografije, smještajući fotografiju glumice u okvir medija komunikacije. Kroz jedanaest intimnih crno bijelih fotografija, ispričana je osobna priča svake od njih čiji je pokretač bila čista emocija i težak period kroz koji smo svi prolazili. Glumice Iva Mihalić, Nataša Janjić Medančić, Ivana Roščić, Bojana Gregorić Vejzović, Jelena Veljača, Leona Paraminski, Petra Kurtela, Tena Nemet Brankov, Tara Thaller, Judita Franković Brdar i Lana Barić pozirale su poznatome fotografu u intimi vlastitoga doma.

- Stigli smo u dugo najavljivanu Augeovu  „eru supermoderniteta” u kojoj on razvija i svoj slavni pojam „ne-mjesta” (gradske petlje, hotelske sobe, benzinske crpke, aerodrome),  mjesta bez identiteta, ispražnjena od značenja. Zakoračili smo u eru u kojoj možemo otići bilo gdje, biti bilo tko i živjeti život kakav želimo. Ili je barem tako bilo sve donedavno, otkad, paradoksalno, više ne možemo otići nigdje. A ne-mjesta smo zamijenili starim dobrim mjestima koja su dupkom ispunjena identitetima, osobnošću, mikro poviješću i – nama samima. Ali iz tog sadašnjeg nigdje, kuda uopće možemo krenuti?  Za čime tragamo? Kojim načinima osvajamo prostore i jesu li ti prostori kojima se okrećemo uvijek ipak samo naši, intimni? Jesu li bili takvi i prije ovog proljeća 2020.?

Sva ta pitanja o samoći, zajedništvu, javnome i intimnome, te novim i neistraženim  umjetničkim horizontima, pala su mi na pamet promatrajući fotografije koje ćete i vi uskoro vidjeti. Ova me izložba kada sam je prvi put vidjela, još u radnoj verziji,  podsjetila na kultnu knjigu staru preko 200 godina (iz 1794.)  „Putovanje po mojoj sobi”  Xaviera de Maistre,  a u kojoj se autor na neki način kreće, putuje i osvaja nova prostranstva nikada ne odlazeći iz svoje sobe. Baš kao i mi ovih dana - kazala je o izložbi Vlatka Kolarović, urednica na HRT-u.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.