Festival

Hrvatska predstavlja svoju kulturu i povijest Francuzima

Foto: PIXSELL
Hrvatska predstavlja svoju kulturu i povijest Francuzima
22.02.2012.
u 20:11
Na festivalu sudjeluju svi: od fotografa, strip-crtača do koreografa, a cjelokupan program festivala koji traje do prosinca znat će se tek krajem ljeta
Pogledaj originalni članak

Najbolje od domaće umjetnosti od rujna gostuje na Festivalu Hrvatske u Francuskoj gdje će se predstaviti niz programa i umjetnika u prestižnim muzejima, festivalima, kazalištima, u medijima... a festival završava u prosincu.

 Antički kip u bijelom

Iako je ovo sjajna prilika za prvo opsežno predstavljanje domaće kulture i povijesti Francuzima, koji o nama malo znaju, bilo je bitno usuglasiti želje obiju strana, kaže izbornica programa Seadeta Midžić, no cjelokupni program znat će se tek prije samog otvorenja festivala. Zasad je poznato da će brončanog Apoksiomena izložiti u pariškome Louvreu, u kružnoj dvorani pri ulasku u odjel antike i kroz koji, prema statistikama, prošeta 80 posto posjetitelja muzeja od ukupno 8,5 milijuna godišnje. To bi značilo da će, prema procjeni, za ta tri mjeseca Apoksiomena vidjeti oko dva milijuna ljudi. Kip će biti dodatno osvijetljen, rekla je ministrica Andrea Zlatar i zato što je kao brončani antički kip istaknut među bijelim mramorom karakterističnim za doba antike. U Musée Cluny održat će se izložba hrvatske srednjovjekovne umjetnosti za koju je Miljenko Domijan istaknuo da je potvrda hrvatske državnosti. Pregled domaće fotografije predstavit će Peter Knapp u Mois de la photo, a radove i autore bira u suradnji s Marijom Tonković iz MUO-u.

Sanja Iveković i Igor Eškinja predstavit će se u u Muzeju MAC/VAL. Multimedijalni umjetnik Damir Očko predstavit će se u pariškome muzeju suvremene umjetnosti Palais de Tokyo. Strip ima velik ugled u Francuskoj pa će se domaći autori predstaviti u kulturnome centru La Rotonde.

Čitanje Držića i Krleže

O književnosti se malo zna, no sigurno je da će se u sklopu dramskog čitanja tekstova čitati djela Držića i Krleže, a bit će i novih prijevoda hrvatske književnosti na francuski jezik. Eksperimentalni se film predstavlja u Centru Georges Pompidou, a filmski program Cinematique française Zagrebački solisti sviraju u Théâtreu de la Ville pod ravnanjem Marca Coppeyja. Hrvatski vikend održat će se na Radio Franceu, gdje će se govoriti o domaćoj glazbi i umjetnicima koji će se uklopiti u francuski program. Ukupan je trošak festivala milijun kuna – Francuzi (zajedno s hrvatskom stranom) sudjeluju u dva zajednička fonda – za komunikaciju i za pomoć projektima (ukupno 500 tisuća eura). Ministarstvo kulture dosad je uplatilo 100 tisuća eura.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
08:56 23.02.2012.

Samo da tih dana u parižu ne bude jope na sceni prestava srboljupca py-a - \"volim srbe, jer su hrvati ubojice...\"

AG
Agramer198
18:04 23.02.2012.

Neka, treba ih obrazovati...