drama o našoj prvoj spikerici

Halo, halo, ovdje Radio Zagreb! Te najpoznatije riječi našeg radija su laž

Foto: arhiva ZKM
Halo, halo, ovdje Radio Zagreb! Te najpoznatije riječi našeg radija su laž
14.01.2022.
u 12:08
Na scenu Zagrebakog kazališta mladih 1. veljače stiže predstava o Boženi Begović.
Pogledaj originalni članak

Da svijećom tražimo ženu koja je obilježila kulturni i medijski život Hrvatske, a pri tome bila nevjerojatno samozatajna slijedeći čvrsto svoje životne principe, teško bismo našli neku koja je u svom životu napravila više od Božene Begović. Iako je umrla još daleke 1966. godine, njen glas u eteru živi i danas. Ona je prva spikerica Radio Zagreba i, s vremena na vrijeme, posebno u obljetničkim danima, na Hrvatskom radiju još se može čuti njeno: "Halo, halo, ovdje Radio Zagreb". Tu su svakako najpoznatije riječi u radijskom eteru na hrvatskom jeziku, ali su i lažni dokument, jer prve je riječi, naravno, izgovorio muškarac, direktor radija, a Božena Begović je nekoliko dekada kasnije snimila po sjećanju.

No bila je ona i mnogo više od spikerice: glumica, autorica reklama, glazbena urednica, iako je na radiju radila tek godinu dana. Bila je i prevoditeljica, dramatičarka, pjesnikinja, gorljiva antifašistkinja, direktorica Drame HNK Zagreb, a kasnije i ravnateljica Pionirskog kazališta. Baš ono je preteča današnjeg ZKM-a, kamo Božena stiže kao glavna junakinja drame "Halo, halo, ovdje radio Zagreb", koju su napisali Tomislav Zajec i Pavlica Bajsić Brazzoduro, koja dramu ujedno i režira. Pavlica je ujedno i autorica koja istražuje i stvara radiofonijski teatar, s posebnim naglaskom na dokumentaristički pristup.

– Božena Begović zaista je iznimna žena o kojoj premalo znamo, jer ona je pomno čuvala svoju privatnost ističući da time čuva dignitet medija u kojem je radila. Za ovu smo dramu snimili brojne radiofonijske intervjue s onima koji su s njom radili, ali i s njezinim nećakinjama koje žive u Cavtatu, a ja sam pisao dramske pasaže kako bismo sve to povezali u predstavi koja će ispričati njezin život – objašnjava Tomislav Zajec te ističe da cijela ekipa u ZKM-u osjeća veliko strahopoštovanje prema toj ženi. A taj glumačko-glazbeni sastav čine Sreten Mokrović, Barbara Prpić, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija, Toma Medvešek i Dino Brazzoduro.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Svračak
Svračak
12:04 18.01.2022.

Kod nas se sve mora oglodati do kosti da bi neki dokazali kako su pametniji od drugih. Moglo se lijepo napisati da to nije baš točno a ne da je laž. Ovako ispada da je ta gospođa spikerica lagala.