Perforacije

Gozba sa svinjama pod slikom Ive Sanadera i Georgea W. Busha

Foto: Pixsell
Perforacije
Foto: Pixsell
Perforacije
Foto: Pixsell
Perforacije
Foto: Pixsell
Perforacije
20.10.2010.
u 15:23
Ironični Zorica običnim je građanima otvorio svijet visoke politike, za stolom za kakvim se kroje njihove sudbine.
Pogledaj originalni članak

Ulazimo u predvorje Muzeja suvremene umjetnosti. Iako je podne, radni dan, tu se okupilo dvjestotinjak ljudi koji se guraju oko nove instalacije Željka Zorice, predstavljene u sklopu festivala Perforacije.

Izdaleka vidimo samo veliku fotografiju Georgea W. Busha i Ive Sanadera, kako se širokih osmijeha drže za ruke i podižu ih visoko u zrak. Preko fotografije, njihova predsjednička, odnosno premijerska zakletva. Ispod fotografije natpis: “Simuliranje demokracije - nema mjesta za paniku”. Pod fotografijom stol s pripremljenom gozbom. Mesno obilje, ljute torte u obliku Biblije, ili pak slatki kolači prekriveni eurima, dolarima i kunama. Preko svake od njih jestiva replika simbola nacionalne povijesti - Ivekovićev “Dolazak Hrvata” i prizor sukoba u mladoj Americi. Na sredini svadbena torta s dva marcipanska mladoženje na vrhu. Prizor prosperiteta o kakvu većina može samo sanjati.

Oko stola sjede četiri figure, sređene, u odijelima. Umjesto ljudskih glava pričvršćene su im svinjske i janjeće, umjesto šaka kraci hobotnica. Dobrodošli na inauguracijsku sjedaljku KroaTisch-Amerikanische Freundschafta, ironični, angažirani rad koji igrom riječi (KroaTisch, “hrvatski stol”) suigerira tradicionalnu hrvatsku kuhinju, ali i mjesto gdje su se odvili neki od ključnih događaja u “hrvatsko-američkom prijateljstvu”, poput potpisivanja tajnih sporazuma, crtanja po salvetama, vojnih paktova, ali i nekih sasvim privatnih ugovora vezanih uz predavački angažman na sveučilištu Columbia.

- Pokrenuli smo jednostavnu akciju u ovo doba gladi. Novac i moć su slatki! Molimo, zadovoljite se! - u svečanom tonu poziva organizator Zvonimir Dobrović.

- Likovi za ovim stolom slave dok se igraju s našim sudbinama. Vrijeme je da djelujemo! - uzvikuje Zorica.

Na njegov poziv, posjetitelji spremno oko vrata stavljaju kravate i pridružuju se svinjskim bakanalijama, nalazeći vlastito mjesto u kuhinji “visoke politike”. Fotografiraju se za stolom s natpisima poput “fear”, “pain” ili “punishment” u rukama. Nakon fotkanja, okupljaju se oko stolova na kojima su posluženi pršut, vino i naresci. Baš u pravom KroaTisch stilu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RE
returnofTito
16:57 20.10.2010.

Hebovas, ne vrijedajte svinje. Sto su vam one krive?