kulturni spektakli

Godina 2015. prepuna zabave! Otkrivamo što će se gledati i slušati

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
23.06.2010., Jarunsko jezero-Jarunska bb, Zagreb. Otok hrvatske mladezi na Jarunu - T-mobile INmusic festival. T-Mobile stage-The Flaming Lips. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
povratak u budućnost 2
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
21.03.2014., HNK, Zagreb - Svecana dodjela Vecernjakove ruze, nagrade citatelja Vecernjeg lista za najbolje u 2013. na podrucju televizije, radija i glazbe. Zajednicka fotografija dobitnika. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
orange is new black
Foto: Anto Magzan/Pixsell
23.12.2011., Zagreb - Pisac Zoran Feric potpisuje novi roman Kalendar Maja u Profilu. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
10.03.2014., Zagreb - Kazaliste Gavella, pokazna proba za predstavu Juznjak. Autorice predstave Anica Tomic i Jelena Kovacic. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
21.03.2012., Zagreb - Americki knjizevnik Jonathan Franzen. Photo: Robert Anic/PIXSELL
31.12.2014.
u 20:02

Čekaju nas novi Jurski park, James Bond, Terminator i Resident Evil
Pogledaj originalni članak

Daleko je i romantično izgledala ta 2015. godina u drugom nastavku "Povratka u budućnost" obećavajući nam leteće automobile (i još važnije – lebdeće daske!), samovezujuće hi-tech tenisice i sulude modne trendove. Neka od predviđanja iz tog filma, poput bežičnih igara, tablet računala i videokonferencija, zaista su se i ostvarila. Neka su čak i nadmašena – umjesto ultramodernih telefonskih govornica, danas, primjerice, imamo mobitele, no letećih vozila za široku osobnu uporabu, nažalost, još nema na vidiku. No to ne znači da se u 2015. nećemo imati čime baviti, pa čak i dobro zabaviti!

Opsjednuti nastavcima

Svojim "običnim" automobilom ili skejtom na kotače, primjerice, možemo se zaletjeti u kino, gdje nas u novoj godini čekaju novi nastavci "Star Warsa", "Terminatora", "Jamesa Bonda" i "Jurskog parka", a za fanove i sedmi nastavak "Brzih i žestokih" te šesti "Resident Evil", potvrđujući još jednu ideju "Povratka u budućnost": onu da ćemo 2015. godine biti opsjednuti filmskim nastavcima.

Što se novih naslova tiče, veliku pažnju široke publike sigurno će privući ekranizacija "Pedeset nijansi sive", dok se u festivalskim i art krugovima čekaju novi filmovi Wernera Herzoga, Romana Polanskog, Cristija Puiua i Paola Sorrentina.

Na glazbenoj sceni očekuju nas pak albumi Boba Dylana, Bjork, Madonne, Coldplaya, Marylina Mansona, Rickyja Martina i niza drugih raznorodnih zvijezda, od kojih bi neke, nadamo se, svojim turnejama mogle dotaknuti i našu zemlju. Od velikih koncerata u regiji zasad ih je najviše najavljeno u Austriji, gdje će u idućim mjesecima svirati Katy Perry, Sting, AC/DC, Metallica, Muse, Kiss i One Direction, a europske turneje najavili su i Taylor Swift, U2, Pink Floyd, Lady Gaga, Radiohead, The Rolling Stones, Beyonce i druge velike zvijezde u rasponu od klasičnog rocka do suvremenog popa.

Koncertnu sezonu u našoj zemlji ponovno će nositi festivali, prije svega INmusic, koji će u 2015. proslaviti deseti rođendan, ali i šibensko Super uho te srpski Exit, mađarski Sziget i slovenski Punk Rock Holiday.

U domaćem kazalištu, u kojem se potkraj 2014. dogodio niz kadrovskih promjena, očekuje nas niz atraktivnih premijera.

Riječki HNK 20. siječnja kreće s "Pinokijem", nastavljaju s projektom Olje Lozice "Vincent", a svakako najzanimljivija bit će Orwellova "Životinjska farma" u režiji Andraša Urbana iz Subotice, koji će poslije u Zagrebačkom kazalištu mladih režirati i Bram Stokerova "Drakulu". ZKM će kao hrvatski koproducent u 2015. ugostiti projekt "Janje/Kokoš/Orao – stoljeće jedne porodice", najveću regionalnu koprodukcije u posljednjih petnaestak godina, u kojem sudjeluju BITEF Teatar, MESS i Scena MESS. Tekstove Jelene Kovačić, Bojane Vidosavljević te Adnana Lugonića i Darija Beva tu će režirati Selma Spahić, Ana Tomović i Anica Tomić. Potonja će u 2015. režirati i na daskama HNK te u zagrebačkom Kerempuhu. U tom kazalištu nešto kasnije čeka nas i "Ustav Republike Hrvatske" koji po tekstu Ante Tomića režira Franka Perković, a najavljen je i novi autorski spektakl Tarika Filipovića i Renea Bitorajca.

Dobra TV sezona

Ako vam sve nabrojeno ne bude dovoljan poticaj da izađete u grad, ne brinite se – 2015. bi trebala biti dobra godina za TV serije, od kojih mnoge (poput sjajne "Orange is the New Black" ili Amazonova novog hita "Transparent") imaju izravnu VOD distribuciju, što znači da više ne moramo čekati da ih otkupi neka od nacionalnih televizija!

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:22 31.12.2014.

Hrvati će nažalost najviše gledati predizbornu parlamentarnu godinu, od koje će najviše ljekarne zarađivati na depresivima...