Nagrada Teatar.hr

Gledatelji vole predstave koje drugdje ne bi bile nominirane

Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
Gledatelji vole predstave koje drugdje ne bi bile nominirane
22.11.2012.
u 15:06
Nova, alternativna nagrada mnogo je više orijentirana nezavisnom kazalištu i mladim autorima
Pogledaj originalni članak

Samo dva dana prije dodjele Nagrade hrvatskog glumišta, na kojoj će uz izravni televizijski prijenos biti proglašeni najbolji kazališni umjetnici po mišljenju stručnog žirija Hrvatskog društva dramskih umjetnika, u zagrebačkoj Tvornici kulture zakazana je dodjela alternativne nagrade portala Teatar.hr, u kojoj su o najboljima odlučili glasovi publike.

Neformalna atmosfera Tvornice suprotstavljena je iznimno formalnoj ceremoniji u HNK, s jasnim ciljem da poruči kako je nagrada Teatra.hr nova, svježa te da se fokusira na isto takve umjetnike.

Voditelji volontiraju

Na dan dodjele, dok su volonteri užurbano slagali stolice i pripremali kulise za dodjelu, razgovarali smo s Ninom Violić i Miranom Kurspahićem, voditeljima ceremonije dodjele nagrade Teatar.hr. Oboje kažu – ni trenutka nisu dvojili hoće li preuzeti ovu (volontersku) funkciju jer im je stalo da podrže portal koji se odnedavna sam financira.

– Mislim da je najveća vrijednost ove nagrade to što se otvara prostor direktne demokracije, u kojem publika prvi put može reći što joj se gleda i što joj se sviđa. To je dobrodošlo osvježenje u odnosu na Nagradu hrvatskog glumišta, koja ništa ne govori i ništa ne prezentira, pa samim time i nema vrijednost – oštar je Kurspahić, poznat po revoltu protiv kazališnog establišmenta.

Šansa nezavisnima

Slično je, ali nešto pomirljivije, i mišljenje Nine Violić.

– Sama konkurencija ove nagrade već dovoljno govori jer napokon otvara prostor za neke nove ljude, za nezavisno kazalište i zaista vrijedne projekte koji nisu imali šansu ni biti nominirani za Nagradu hrvatskog glumišta. Vidim da je interes za ovu novu nagradu golem i nadam se da će zaživjeti kao neka zdrava alternativa, a posebno je zanimljivo što u svijet našeg teatra uvodi i negativnu kategoriju, onu za kazališne promašaje – govori Nina, koja je i sama nominirana u kategoriji za glumicu godine, no kaže da joj nije palo na pamet izigravati zvijezdu koja ne može istovremeno voditi i biti nominirana. Sukoba interesa tu sigurno nema jer za ovu nagradu glasa samo – publika.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.