PDV na koncerte

Glazbenici: Zašto kulturnu politiku ne vodi A. Zlatar?

Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
Glazbenici: Zašto kulturnu politiku ne vodi A. Zlatar?
12.03.2013.
u 15:45
Novi PDV koncerte bi zbog velikog poslovnog rizika otjerao u Srbiju ili Sloveniju gdje su porezi znatno manji
Pogledaj originalni članak

Nastavljajući debatu o iznosu PDV-a na koncertne ulaznice, javnim se priopćenjem oglasila Hrvatska glazbena unija.

– Zahvaljujemo Ministarstvu kulture RH što je, nakon razmatranja argumenata, odlučilo uputiti Vladi RH prijedlog da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kinoulaznice te da iznosi 5%. Nažalost, Ministarstvo financija odbilo je prijedlog Ministarstva kulture, čime postaje posve jasno da se kulturna politika ove zemlje ne vodi u za to nadležnom ministarstvu – upozoravaju u HGU dodajući da je obrazloženje kojim je Ministarstvo financija odbilo prijedlog Ministarstva kulture "paušalno i posve neargumentirano".

– Iz pozicije proračuna posve je svejedno je li PDV na ulaznice za koncerte 5% ili 25% jer se radi o zanemarivoj stavki, ali je ta razlika golema za one koji moraju preuzeti poslovni rizik organizacije koncerta – tvrde.

Zbog takvih je rizika u zadnjih godinu dana broj domaćih koncerata pao za 50%, a novi bi ih PDV otjerao u Srbiju i Sloveniju, gdje su porezni znatno manji, kažu u HGU. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.