PROMO

Glazbeni majstori za mladu publiku

Foto: Promo
Glazbeni majstori za mladu publiku
Foto: Promo
Glazbeni majstori za mladu publiku
Foto: Promo
Glazbeni majstori za mladu publiku
Glazbeni majstori za mladu publiku
13.11.2018.
u 15:48
Jedinstvenim koncertom Slike s izložbe u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži (HGM) svečano je predstavljen novi ciklus kojim majstori glazbe potiču mladu publiku na širenje stečenih znanja na nastavi o glazbenoj umjetnosti.
Pogledaj originalni članak

Edukativni Ciklus koncerata za mladu publiku HGM-a započeo je vrhunskom izvedbom djela umjetničkog velikana Modesta Petroviča Musorgskog, poznatog ruskog skladatelja. Njegovo najpoznatije djelo danas su mladoj publici u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog predstavili naši vrsni majstori glazbe Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, a dirigentski ih je vodio maestro Alan Bjelinski.

Uz to što su majstori glazbe Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije jedan je od najstarijih europskih radijskih orkestara što ih svrstava među glavne baštinike hrvatske glazbene kulture. Bogatog su diskografskog opusa i višestruko nagrađivani te strastveno prenose ljepotu klasične glazbe na mladu publiku. Maestro Bjelinski, ponosni je nositelj različitih nagrada i priznanja te jedan od najpoznatijih hrvatskih dirigenata koji je i iznimno cijenjen skladatelj. Skladao je glazbu za predstave u različitim hrvatskim kazalištima, primjerice, za balet Žurba duše u izvedbi Zagrebačkoga plesnog ansambla, dramske predstave Daleka zemlja, Igra u dvoje.... U svojstvu skladatelja glazbe za Transatlantic Mladena Jurana osvojio je čak četiri Zlatne arene i bio hrvatski kandidat za Oscara. Inače je strastveni zaljubljenik u klasičnu glazbu što je mlada publika itekako prepoznala te naše glazbene umjetnike nagradila zvučnim, radosnim pljeskom.

Foto: Promo
Glazbeni majstori za mladu publiku

HGM u suradnji s vrhunskim glazbenim umjetnicima više od šest desetljeća komuniciraju s mladom publikom kroz glazbu kako bi obogatili nastavne sadržaje te plemenitim jezikom umjetnosti podržali njihov razvoj, međusobno razumijevanje i stvaranje novih prijateljstava. Mladu publiku samo u ovoj školskoj godini očekuje više od deset vrhunskih glazbenih manifestacija u najveličanstvenijim koncertnim dvoranama kako bi se još snažnije integrirale vrijednosti klasične glazbe u svakodnevni život mladih. Ciklus koncerata za mladu publiku HGM-a organiziran je u suradnji s partnerima - Zagrebačkog filharmonijom, Operom Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim društvom skladatelja te jednim od najpriznatijih glazbenih festivala - Muzički biennale Zagreb.

Glazbeni majstori za mladu publiku

U ovoj godini, uz koncert Slike s izložbe, mladi će uživati i u simfonijskoj priči Peća i vuk koju je skladao ruski skladatelj Sergej Prokofjev. Koncert će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 5. prosinca 2018. godine u 9:30 i 11:30 sati. Ovu jedinstvenu simfonijsku priču izvest će Zagrebačka filharmonija pod dirigentskom palicom maestra Vetona Marevci. Vrhunske glazbenike pripovjedački će pratiti Vinko Štefanac. Simfonijska bajka Peća i vuk izvodi se i dan-danas na brojnim koncertnim pozornicama u svijetu. Skladana je za gudački orkestar kojem je Prokofjev spretno pridružio instrumente puhačke sekcije i udaraljke te pripovjedača. Glazba, riječ i slika imaju ravnopravnu ulogu u stvaranju cjelovitog doživljaja. Razigranom glazbom gudača, uz karakteristične teme koje karakteriziraju likovi iz priče, Prokofjev je stvorio glazbeno-vizualni doživljaj kojeg mlada publika pamti i prepoznaje prilikom svakog slijedećeg slušanja.

Foto: Promo
Glazbeni majstori za mladu publiku

Glavni likovi u priči su dječak Peća i njegov Djedica, a sporedni likovi Pećini su prijatelji iz šume i djedovog vrta. Peću predstavljaju gudački instrumenti u orkestru. Ostale likove iz ove simfonijske bajke predstavljaju: flauta (ptičicu), oboa (patku), klarinet (mačku), fagot (Djedicu), rogovi (vuka) i timpani (lovce). Svi likovi iz priče čine veselu i hrabru glazbenu družinu, a glazbeni instrumenti sa svojim tonskim obilježjima čine simfonijski orkestar. Tijekom izvedbe glazbeni instrumenti, a potom i pojedine slike iz sadržaja priče istaknuti su na dva velika video-platna.

Detaljne informacije o koncertima iz Ciklus koncerata za mladu publiku HGM-a potražite na www.hgm.hr mrežnim stranicama.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr