Bijela vrana

Film o velikom umjetniku Nurejevu sniman je i u riječkom HNK

Foto: Gary Mitchell/IPA/PIXSELL
Oleg Ivenko
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Ralph Fiennes
23.04.2019.
u 12:00
Film "Bijela vrana" o životu karizmatičnog Rudolfa Nurejeva režirao je britanski glumac Ralph Fiennes.
Pogledaj originalni članak

Za mnoge ljubitelje baleta, posebno one koji su imali tu sreću i gledali ga uživo, Rudolf Nurejev najveći je baletni plesač svih vremena. I baš oni s velikim nestrpljenjem čekaju da i u naša kina stigne film "Bijela vrana" koji je svjetsku premijeru imao 19. travnja, a festivalska ga je publika pretpremijerno mogla vidjeti na beogradskom FEST-u. 

Sudbinski spoj s M. Fonteyn

Režirao ga je (i u njemu glumi) Ralph Fiennes, a glumac, koji zbog prijateljstva s Radom Šerbedžijom i njegovom suprugom Lenkom Udovički poznaje naše krajeve, za plesne je scene odabrao pozornicu riječkog HNK. 
A ako je itko imao život stvoren za film, bio je to Nurejev. Dječak rođen u vlaku, koji se prekasno počeo baviti baletom i kojem su isprva rekli da se "mane ćorava posla" postao je ne samo najveća plesačka zvijezda tadašnjeg SSSR-a nego i prvi koji je uspio prebjeći na Zapad da bi zatim postao i najveća plesačka zvijezda cijelog svijeta, čovjek koji je doista živio svoj život ne podilazeći nikome i ničemu - istinska "bijela vrana", slavljen i obožavan, voljen i usamljen. 

Početak priče o ovom filmu zapravo je knjiga Julije Kavanagh "Rudolf Nurejev: Život", a ona s Davidom Hareom (Oscarom nagrađen za scenarij "Sati") i potpisuje scenarij za ovaj film. Plesač koji je nakon ostanka u Parizu u SSSR-u osuđen za veleizdaju te mu je zabranjen povratak u zemlju nije imao lak start u novi život. Sve je promijenio susret s Margot Fonteyn, velikom balerinom kojoj je on bio druga plesačka mladost. Zajedno su pokorili svijet, a Nurejev tijekom te suradnje i zvjezdane slave postaje istinski velik umjetnik, ali i pripadnik svjetskog jet-seta. Bile su to godine u kojima je zarađivao basnoslovne svote novca koje je s lakoćom trošio. I danas je na karipskom otoku St. Barts (naravno, najskupljem) njegova kuća s nevjerojatnom natkrivenom terasom okrenutom moru, sa savršenim plesnim podom na kojem je pripremao neke od svojih uloga, a kasnije i koreografija. 

Zna li Ivenko glumiti? 

Redatelj Fiennes za glavnu je ulogu odabrao baletana Olega Ivenka, očito birajući realnost, a ne da glumca montira u scene s plesnim dublerom. No u tom izboru, a već se zna da plesnih scena u filmu i nema previše, leži i najveća zamka. Koliko je mladi baletan uopće dorastao glumačkim izazovima, dok su mu u kadru Fiennes ili "zločesti dečko" svjetskog baleta Sergej Polunin? To ćemo tek ćemo vidjeti. 

PREDRAG MIŠIĆ PEĐA

Zbog rata s obitelji u Srbiji ne priča. Na pitanje je li ikad zapucao na brata kazao je: 'Vjerojatno.... da. Teška tema'

Predrag Mišić Peđa vukovarski je branitelj koji je agresorima pružao otpor sve do pada grada 18. studenog kada je skupa sa 182 suborca odveden na Ovčaru. Bio je zarobljen u srpskom logoru. I danas se bori da Vukovarci žive bolje, a spominje se kao mogući DP-ov kandidat za ministra branitelja. Sve užase koje je u ratu proživio ispričao je svojedobno za Večernji list

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
mare0801
15:37 23.04.2019.

Čekaj, glumi li tu i Polunin, ili je spomenut tek tako?