9. Zagreb.kom

Elita u HG Z-u Festival koji od velikoga grada čini metropolu

Elita u HG Z-u Festival koji od velikoga grada čini metropolu
13.10.2014.
u 16:17

Nigdje drugdje ne možete čuti sastav u kojem sviraju Monika Leskovar, Petrit Çeku i Stefan Milenković
Pogledaj originalni članak

I u petak i u subotu Lisinski je bio pun. Publika je pohrlila na Brucknerovu Devetu simfoniju i Te Deum u izvedbi Zagrebačke filharmonije sa solistima i zborovima, a onda večer kasnije na koncert Nacionalnog francuskog orkestra koji će, zbog Stravinskog, Richarda Straussa i maestra Danielea Gattija pamtiti do kraja života. Takvi koncerti svakom su gradu na ponos.

Međutim, kada i pored takve ponude dvije večeri bude dupkom pun i Hrvatski glazbeni zavod na koncertima komorne glazbe, na festivalu zbog kojeg već devet godina u Zagreb dolaze i vraćaju se vrhunski virtuozi mlađe generacije, i kada taj festival radi dvoje Zagrepčana, tada se Zagreb može s punim pravom zvati i glazbenom metropolom.

Oduševljenje publike i glazbenika na prve dvije večeri 9. Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe prenijele su mi fotografije i živi svjedoci. Gitarist Petrit Çeku očito je opet sve osvojio, bilo u duetu s violinistom Stefanom Milenkovićem ili s jednako sjajnom flautisticom Gili Schwarzman, ili svirajući u dionici continua, čega se s jedankom voljom prihvaćala i Monika Leskovar na violončelu. Sjajno društvo okupila je svjetska i zagrebačka violinistica Susanna Yoko Henkel, umjetnička ravnateljica festivala. Tu su već nam dobro znane pijanistica Lauma Skride i violončelistica Jing Zhao, a kao novo mlado lice svjetske glazbene scene prvi je put stigla i violistica Lise Berthaud.

Požurio sam u nedjelju na Mozartovu matineju kada se elitnom društvu pridružio i violinist Guy Braunstein. Svi ti glazbenici, kojih smo samo dio poimence nabrojali, dolaze u Zagreb, druže se, vježbaju, stvore čaroliju koja se može čuti samo u HGZ-u i odu dalje svatko svojom zvjezdanom stazom. Na pozornici su fantastični, a o atmosferi još i više govori smijeh koji nakon nastupa odjekuje iz sobe iza pozornice.

Deveti je "Zagreb.kom" po broju koncerata i glazbenika najbogatiji, a njegov direktor Dalio Despot poput mantre ponavlja: "Nema kukanja!". Samo muzika!

Sjajni koncertni programi nastavljaju se u utorak ujutro Karnevalom životinja za malu i veliku publiku i traju sve do raskošne subotnje Schubertijade. Sve glazbenike i programe lako ćete pronaći na dvije adrese: u Gundulićevoj 6a i na www.zagreb-festival.org.

>> 'La fiesta' otvara ovogodišnji Zagrebački festival komorne glazbe

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.