Ponižavajući tretman kulturnih legendi

Ekipa "Stilskih vježbi" odbila nagradu Skupštine Zagreba - 10 tisuća kuna

Foto: Igor Kralj/PIXSEL
Ekipa "Stilskih vježbi" odbila nagradu Skupštine Zagreba - 10 tisuća kuna
22.03.2018.
u 13:55
Na rubu gašenja ili odumiranja i bez adekvatne podrške predstava 'Stilske vježbe' je u Marku Torjancu našla sposobnog i predanog promotora koji je osigurao novo zanimanje i uvećanu recepciju predstave, priredio i tiskao monografiju predstave kao i film o njezinu nastajanju i životu te se trajno brinuo za popularizaciju i širi odjek predstave, stoji između ostalog u pismu glumaca i predovitelja predstave
Pogledaj originalni članak

Ekipa legendarne predstave "Stilske vježbe" odbila je orihvatiti nagradu Skupštine Grada Zagreba od 10 tisuća kuna.

Evo što su napisali zastupnicima:

Upoznati smo s prijedlogom Kazališta Planet Art da se povodom pedesete godišnjice izvođenja 'Stilskih vježbi' ekipi glumaca i priređivača te predstave dodjeli novčana nagrada Skupštine Grada Zagreba. Upoznati smo također s diskusijom koja se tim povodom razvila u Skupštini Grada Zagreba te s otporima, odnosno s odbijanjem predloženoga vrednovanja tog kazališnog čina i jubileja predstave koja je svojim duhom ambijentirana u zagrebačku sredinu, koja je srdačno prihvaćena od najšire publike te već predstavlja i svojevrsno poglavlje u povijesti hrvatskoga glumišta.

Posebno nas boli nepravda koja je pri tom učinjena prema Marku Torjancu, ravnatelju Kazališta Planet Art, jer su se u diskusiji ne samo negirale njegove zasluge za kontinuitet izvođenja predstave već se dovodila u pitanje i njegova motivacija organizacijskog angažmana. A sasvim je sigurno da bez Marka Torjanca ova predstva ne bi ovoliko dugo trajala i doživjela nesvakidašnji jubilej.

Planet Art je, naime, predstavu 'Stilke vježbe' prihvatio u trenutku kada druge ustanove i odgovarajući prostori nisu za nju pokazivali zanimanje i nisu omogućavali njezino zvođenje.

Na rubu gašenja ili odumiranja i bez adekvatne podrške predstava 'Stilske vježbe' je u Marku Torjancu našla sposobnog i predanog promotora koji je osigurao novo zanimanje i uvećanu recepciju predstave, priredio i tiskao monografiju predstave kao i film o njezinu nastajanju i životu te se trajno brinuo za popularizaciju i širi odjek predstave (među ostalim, i uvrštavanjem predstave u Guinnessovu knjigu rekorda).

U znak solidarnosti s Markom Torjancem koji je u Skupštini Grada Zagreba bio izložen pravim napadima i šikaniranju kao i zbog neprihvatljiva odnosa prema značenju predstave odlučno odbijamo prihvatiti predloženu nagradu.

Zahtijevamo da se naš stav i ova naša odluka pročitaju na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine Grada Zagreba te da uđu u zapisnik tekuće sjednice.

Ekipa predstave 'Stilske vježbe':

Petar Kvrgić

Ljerka Margitić

Tonko Maroević

Maja Freundlich (u ime Tomislava Radića)

Dopis skušpštini potpisali su dakle legendarni glumci, Tonko Maroević koji je prevoditelj predstave, te supruga pokojnog redatelja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KO
Kora
22:48 25.03.2018.

To je zapravo osveta za Torjanca, njemu satisfakcija - pa bi bilo zgodno doznati i činjenice o tome (šikaniranju i sl.).