nagrađeni dokumentarac

Prava strana Božića: Dvije trećine svih božićnih ukrasa iz jednog su grada

Foto: Dokukino KIC
Prava strana Božića: Dvije trećine svih božićnih ukrasa iz jednog su grada
16.12.2021.
u 12:46
Gledali smo film o radnicima kineskog Yiwua koji se prikazuje večeras u 19 sati u Dokukinu KIC.
Pogledaj originalni članak

U kineskom gradu Yiwuu živi više od 1,8 milijuna ljudi. Golem broj stanovnika tog istočnokineskog grada zaposlen je u jednoj od čak šest stotina tvornica koje proizvode božićne ukrase. Budući da se u Kini Božić gotovo pa i ne slavi, najveći udio njihove proizvodnje šalje se na zapad, a vjerojatno su i vaši ovogodišnji ukrasi za bor stigli iz dalekog Yiwua. No daleko je stvarnost radnika u Yiwuu od veselih vilenjačkih radionica Djeda Božićnjaka na Sjevernom polu, o čemu svjedoči i hvaljeni dokumentarac "Sretan Božić, Yiwu" srpskog redatelja Mladena Kovačevića, koji će biti prikazan večeras u zagrebačkom Dokukinu KIC.

Nisu to ipak tipični "sweatshop" uvjeti kakve zamišljamo u dalekoistočnim tvornicama, iako ostaje pitanje koliko je toga Kovačeviću dopušteno da zabilježi kamerom. Ljudi se u taj kineski grad slijevaju iz svih dijelova Kine, ponekad dovlačeći i cijele svoje obitelji, koje neumorno izrađuju milijune svjetlucavih kuglica, vijenaca, snjegovića i sobova. Ono što dodatno pojačava bizaran kontrast božićne čarolije i njezinih stvarnih proizvođača jest i činjenica da se najveći dio proizvodnje odvija usred sparnog i nesnošljivog kineskog ljeta kako bi sve bilo spremno na vrijeme za zimske radosti. Pa tako, iako plaće radnika rastu, a menadžeri jedne od tvornica raspravljaju kako ih ne smiju preopterećivati poslom, nije ih lako gledati kako znojni, umorni i prekriveni šljokicama spavaju u pretrpanim spavaonicama sanjajući o tome kako će se jednog dana obogatiti i otići. No "Sretan Božić, Yiwu" nije tek senzacionalistički film o patnji jeftine radne snage koji bi nam trebao očitati lekciju o konzumerizmu.

To je film o običnim ljudima s nadama, snovima, hobijima i ljubavnim problemima. Kovačević njime tako pokušava napraviti puno bitniju stvar od pukog nam nabijanja grižnje savjesti. I uspijeva – nekim nepoznatim nam ljudima s drugog kraja svijeta, ljudima s kojima naizgled nemamo ništa zajedničko, dati glas i lice.

"Sretan Božić, Yiwu" premijerno je prikazan na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a osvojio je i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Nakon večerašnje kinopremijere u Dokukinu KIC u 19 sati gledatelji će imati priliku sudjelovati u razgovoru s redateljem Mladenom Kovačevićem i filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović, a sutradan i posjetiti njegovo masterclass predavanje pod nazivom "Režijske intervencije u dokumentarnom filmu". 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.