zubati pterosaur

Dinosauru dali ime iz "Igre prijestolja"

Foto: HBO
Dinosauru dali ime iz "Igre prijestolja"
27.02.2020.
u 11:31
Jednoj vrsti pterosaura paleontolozi su dali ime prema kući Targaryen iz serijala knjiga "Pjesma leda i vatre" prema kojem je nastala i kultna TV serija "Igra prijestolja".
Pogledaj originalni članak

Fosilizirane kosti dinosaura nazvanog Targaryendraco wiedenrothi, koji je živio prije 130 milijuna godina, otkrio je još 1984. godine Kurt Wiedenroth na sjeveru Njemačke. Prvotno je svrstan u rod kratkorepih pterosaura Ornithocheirus, no najnovija otkrića pokazala su da taj zubati pterosaur ipak pripada sasvim drugom rodu, nazvanom - Targaryendraco. Bila je to ideja paleontologa Rodriga Pêgasa, inače velikog obožavatelja fantasyja, a ime mu je dao prema kraljevskoj kući Targaryen koja je u serijalu "Pjesma leda i vatre" bila poznata po svojim sposobnostima kroćenja i jahanja zmajeva. 

George RR Martin, autor serijala knjiga prema kojem je nastala kultna serija "Igra prijestolja", oduševljen je ovom odlukom. On naime već godinama vodi strastvene rasprave s ljubiteljima fantasyja o tome koliko bi nogu trebali imati zmajevi, kada bi postojali. Martin odlučno tvrdi da zmajevi imaju dvije noge, a s njim se sada složio i Rodrigo Pêgas. 

- Zmajeve se obično prikazuje kao zvijeri s četiri noge i parom krila, ali gledano s biološke strane, to nema nikakvog smisla. Veliki sam obožavatelj "Igre prijestolja" i jako mi se svidio Martinov prikaz zmajeva s dvije noge, posebno jer se bavim pterosaurima, koji su sigurno poslužili kao inspiracija u stvaranju mita o zmajevima - rekao je Pêgas. 

Martin je pak dodao kao nažalost ne postoji nikakav dokaz da je Targaryendraco wiedenrothi rigao vatru. Za sad

Ipak, biolozi se slažu da zmajevi kakvim ih u svojim knjigama prikazao taj fantasy pisac, u stvarnosti ne bi mogli letjeti - jednostavno bi bili preteški. 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.