Uskoro

Dani satire sada imaju i novčane nagrade - najboljim glumcima po tisuću eura

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Dani satire sada imaju i novčane nagrade - najboljim glumcima po tisuću eura
23.05.2019.
u 15:44
Pogledaj originalni članak

U subotu 1. lipnja počinju 43. Dani satire Fadila Hadžića, profiliran i cijenjeni festival na kojeg stižu predstave iz cijele regije, (pa i šire), a kojem je suosnivač -  naravno zbog samog Fadila Hadžića koji ga je pokrenuo baš kao što je i osnovao Satiričko kazalište - - i Večernji list.

Najveći novac za glumce

U Satiričkom kazalištu Kerempuh novo izdanje Dana satire najavili su ovogodišnja izbornica, ugledna dramaturginja Željka Turčinović, i ravnatelj Kerempuha Roman Šušković-Stipanović. Glavna novost, koja će razveseliti sve sudionike, a posebno glumce, svakako su novčane nagrade koje se uvode od ove godine. Trud vodstva festivala da se to postigne u nimalo lakoj financijskoj situaciji u kulturi ono je što posebno treba pohvaliti. To više što te nagrade i nisu male. Tako uz plaketu koju će dobiti najbolji glumci – muška i ženska uloga, ali i dobitnik Nagrade Ivo Serdar za ulogu najbolje prihvaćenu od publike – ide i novčana nagrada od tisuću eura, tj. 7500 kuna.

Zanimljiva je, i pohvalna, i odluka vodstva festivala da nagradu u istom iznosu dodijele za najbolji tekst, dok je ona za najbolju režiju: pola od toga. Priznali su tako u Kerempuhu da bez odličnog teksta i istih takvih glumaca – nema dobre satire.

A unatoč – ili baš zbog – vremena u kojima živimo: satire na kazališnih daskama ipak ima. Svjedoče za to i prijave za sudjelovanje na Danima satire. Stiglo ih je 41 iz čak sedam zemalja, a izbornica ovogodišnjih Dana satire Željka Turčinović za festival je izabrala 13 predstava tvrdeći da i one dokazuju da su Dani satire ušli u svoje srednje, tj. zrele godine.

Dane satire otvara predstava HNK Split “Kroćenje goropadnice”, iz HNK Mostar stiže “Sviraj to ponovno Sam”, iz Beograda “Zašto je poludeo gospodin R?” u režiji Bobe Jelčića i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Matišićev “Ničiji sin” u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta te slavni “Balkanski špijun” u izvedbi Narodnog pozorišta Beograd.

Boje BiH “brani” studentska predstva “Murlin Murlo”, a slovenske Slovensko narodno gledališče Nova Gorica s predstavom “Realisti”. Ovo godine posebno je zanimljiv odnos snaga unutar predstava koje nudi Zagreb. Naime, uz dvije predstave matičnog Kerempuha – “Elling” i “Blue Moon” – više je onih koje na festival dolaze iz izvaninstitucionalnih grupa nego iz kazališta koje imaju ansamble, dotacije, zgrade... Tako ćemo od innstitucionalnh predstava vidjeti još samo “Katalonca” Teatra &TD, a od samostalnih projekata tu su: “Sve o ženama” Teatra Gavran, ujedno i najizvođeniji dramski tekst Mire Gavrana, “Sirena i Viktorija” Teatra Rugantino i Kazalište KNAP te “Brodolomke” Kazalište Moruzgva i Ludens Teatra.

Ključ je vrhunska gluma

Izbornica kaže da je, slažući program festivala, u prvom redu imala na umu publiku, te im nudi vrhunske glumačke izvedbe, ali i raznolikost kazališnih formi tako da ćemo ove godine gledati i komediju zabune i grotesku te oštru političku satiru, a tu su i neki vrlo komercijalni naslovi koji su se izdvojili upravo vrhunskom glumom. Treba još reći da su ulaznice za neke predstave gotovo planule.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.