Savjeti Damira Hoyke

Kratki tečaj mobilne fotografije - Brzina zatvarača i svjetlina

Foto: Damir Hoyka
Kratki tečaj mobilne fotografije - Brzina zatvarača i svjetlina
02.02.2018.
u 14:59
Donosimo prvi nastavak Hoykinog tečaja fotografiranja mobilnim telefonom
Pogledaj originalni članak

Većina zazire od manualnog načina rada na fotoaparatu. Potpuno pogrešno! Manualni način rada danas je toliko pojednostavljen da uz neznatan trud možete - umjesto loše ili osrednje - snimiti sjajnu fotografiju!

U prvih nekoliko postova pokazat ću vam na mobitelu koji je moj 'suputnik' – Samsung Note 8 - nekoliko funkcija manualnog načina rada i primjera kako one utječu na izgled fotografije.

Podešavanje brzine zatvarača (shutter speed)

1. Odaberite Pro (Manual) način rada

2. Pritisnite ikonicu za podešavanje brzine zatvarača i otvorit će vam se mogućnost biranja brojeva od kojih je većina napisana u razlomcima, npr. 1/2, 1/60... Razlomci izražavaju koliko dijelova sekunde vaš zatvarač pušta svjetlo na fotoosjetljivi senzor koji bilježi sliku. 1/2 znači pola sekunde, 1/60 jedna šezdesetinka sekunde. Ako piše cijeli broj, to je broj sekundi. Više sekundi = više svjetla na senzoru = svjetlija slika.

3. Pomičite skalu brojeva dok osvijetljenost slike na ekranu ne bude odgovarajuća vašoj zamisli. Želite li zatamniti sliku, skalu pomičite prema razlomcima s većim nazivnikom, a za osvjetljavanje slike prema manjim nazivnicima.

Lijevu fotografiju snimio sam odredivši brzinu zatvarača manualno, a desnu je mobitel snimao prema automatskim postavkama. Postavke automatike su takve da odabiru brzinu zatvarača koja će dati ujednačeno osvijetljenu fotografiju za mjereno područje. Čak i ako ste spretni sa odabiranjem mjerenog područja (Centre-weighted, Spot...), rijetko će aparat odabrati upravo onu osvijetljenost koju biste vi sami odabrali. Ne zaboravite - niti u jednom automatskom načinu rada automatika nije svjesna motiva koji snimamo, niti zna što bismo željeli istaknuti, a što sakriti. Za sada.

Pogledajte fotografije poznatih osoba koje su snimili polaznici 12. izdanja Fotosofije:

Foto: Antonio Bokšić
Foto: Petra Čolak
Foto: Nela Dunato
Foto: Ana Lukenda
Foto: Stella Mešić
Foto: Nika Mokos
Foto: Lucija Novak
Foto: Ivan Novokmet
Foto: Igor Rončević
Foto: Larisa Spahić
Foto: Simona Svalina
Foto: Siniša Šalamun
Foto: Ana Toplek
Foto: Marijo Vidaković
Foto: Tomislav Vitković

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar rubinet
rubinet
09:50 18.04.2018.

bravo.poučno.