Novo djelo

Cijenjena književnica Milena Benini predstavila roman ‘’Zmajska gora’’

Foto: Promo
Cijenjena književnica Milena Benini predstavila roman ‘’Zmajska gora’’
24.05.2017.
u 13:26
Spoj hrvatske mitologije i dubljih pitanja čovjeka
Pogledaj originalni članak

U sklopu knjižnog kluba Centra za kulturu Trešnjevka i Udruge Nova stranica Zagreb predstavljena je knjiga „Zmajska zora“ cijenjene književnice,prevoditeljice i dobitnice niza nagrada Milene Benini.

Kroz književnu večer vodio nas je Krešimir Maligec, izdavač i predstavnik izdavačke kuće „Zagrebačka naklada“; upoznao s kompletnim opusom djela Milene Benini,približio nam žanr znanstvene fantastike  i njegovo mjesto u hrvatskoj književnosti i osvrnuo se na sveopće poznatu situaciju na području izdavaštva. 

Istaknuo je kako je nominacija za knjigu godine Milene Benini „Svećenica mjeseca“(2015.) znatno utjecala na prihvaćanje samog žanra a i time na veći broj čitatelja te bolju prodaju knjige.

Roman Svećenica Mjeseca prvi je SF-roman koji se našao u finalu  određenog književnog natječaja Riječ je o romanu koji je, zbog nemogućnosti pronalaženja nakladnika, od 2008. godine objavljivan na autoričinu blogu Milerama. Roman tematizira rat i razaranje na jednome kontinentu, a nadahnut je ilirskom i rimskom tradicijom. Sam žiri je svojevremeno zaključio kako se radi o romanu koji može stajati uz bok najboljih svjetskih djela toga žanra. Znajući da je Milena Benini i četverostruka dobitnica nagrade SFERA to nas i ne čudi.

Milena Benini nam je otkrila što koristi za osnovu tog „zasebnog“svijeta kako karakterno razvija likove te vodi čitatelje do samog neizvjesnog kraja.

Roman "Zmajska zora"(2016.) ističe se između ostalog i originalnom uporabom hrvatske mitologije i njezinom rekontekstualizacijom u suvremeno doba. Iako na prvi pogled priča o vješticama, zmajevima i krsnicima, zapravo govori o mnogo dubljim pitanjima, od (samo)određivanja identiteta, preko tolerancije i pokušaja razumijevanja drugog, pa sve do i danas, nažalost, aktualnog pitanja prorađivanja ratnih trauma.

Zaodijevajući ta vrlo ozbiljna pitanja u pitku i dopadljivu priču koja se oslanja na istarske predaje, te kontrastirajući tradiciju i suvremenost, Benini u ovom romanu nudi nešto što u domaćoj književnosti još nismo vidjeli, a istovremeno se u potpunosti uklapa u svjetske književne trendove koji ponovno i sve više naginju raznim oblicima magijskog realizma i preklapanja s fantastičnim.

Nove , uzbudljive pustolovine osebujnih Mileninih likova moći ćemo pratiti u novom romanu  čija se promocija očekuje najkasnije do sajma „Interliber 2017“( izdavač : „Zagrebačka naklada“).

Na veliko zadovoljstvo posjetitelja večer je bila posebna prilika za nabavu knjiga Milene Benini („Svećenica mjeseca“, „Da en“, „Zmajska zora“ ) po promotivnim cijenama.

Program je realiziran uz potporu grada Zagreba.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr