IZLOŽBA

Cijela je izložba sažetak moga slikarskog života

Foto: (VL)
Cijela je izložba sažetak moga slikarskog života
10.03.2010.
u 17:05
Mnoga su djela vezana uz crtež. Posljednjih godina ja ih radim direktno iz tube boje. Bit će dosta takvih 'crteža' na izložbi slika 'Žena na mjesecu'.
Pogledaj originalni članak

”Žene u noći”, “Crnačka maska - moja cipela”, “Dva suncobrana, dva inkvizitora”, “Daska za meso”, “Spomenik diktatoru”, “Daždevnjak”, “Mačka”, tek su neki između stotinu i dvanaest recentnih naslova za izložbu slika “Žena na mjesecu” Borisa Bućana. Tek što je završila izložba “Bućan-art” u Galeriji SC-a kojom se autor poigrao prepoznatljivim logotipovima ubacujući u njih riječ art i svima “dao misliti” što sve može preinačiti duhoviti grafički dizajner, ovaj naš izuzetno produktivan umjetnik predstavlja se novom izložbom koja će biti otvorena u utorak 16. ožujka u 19 sati u Galeriji Klovićevi dvori. U snijegom zametenom gornjogradskom ambijentu u tišini Klovićevih dvora jučer smo pri postavljanju izložbe zatekli Borisa Bućana i akademkinju Veru Horvat Pintarić. Autoritativna profesorica povijesti umjetnosti u tihoj meditaciji bila je upravo u sobi sa žuto-crnim slikama među kojima je i “Žena na mjesecu” po kojoj je cijela izložba dobila ime.

 Fino balansirana erotika

Upravo se iz tih reduciranih žutih formi u biranim detaljima očitava fino balansirana erotska minijatura, ponovljena na još nekoliko slika u crno-bijelim, sivim odnosima, ali i crvenim bojama.

 - Vjerojatno ćemo smanjiti njihov broj. Kako ih sada slažemo, vjerojatno ćemo pola vratiti i ostaviti za neku drugu izložbu, sa sebi svojstvenom dozom ironije govori Boris Bućan.

 Rimski zatvori u dvorištu

 U jednoj sobi su minimalističke crno-bijelo šrafirane kvadratične slike slike većega formata. Dvije s temom šarafa, tri sa stablima, izuzetno jasan crtež na bijeloj podlozi..

 - To su stepenice po stablima. Jedna slika se zove “Rimski zatvori u mom dvorištu”. Riječ je o parafrazi Piranesijevih Zatvora. Druge slike, ti šarafi su iz sedamdesetih godina, a u ovom velikom formatu naslikao sam 2009. godine. To su djela koja su vezana uz crtež, ja ih radim direktno iz tube boje. Bit će dosta takvih ‘crteža’ na izložbi - tumači Boris Bućan. Govori također i to da slika može baš tako izgledati da bude drukčija. Da ne treba biti nužno složena s tim valerima i namazom boje. Mislim da se danas mogu napraviti slike, to sjajno rade i Baselitz i Kiefer, ali može se i drukčije.... kaže Bućan.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DO
doktorica
08:00 12.03.2010.

liči na tapetu