Odjeci skandala

Canneski poučak: pedofilija može, antisemitizam ni u šali!

Foto: pixsell
Canneski poučak: pedofilija može, antisemitizam ni u šali!
22.05.2011.
u 11:14
Dizajnera Johna Galliana sličan je “nacistički” ispad na početku godine stajao karijere u modnoj kući Dior
Pogledaj originalni članak

Poput bombe odjeknula je krajem prošloga tjedna neukusna šala redatelja Larsa von Triera na presici filmskoga festivala u Cannesu, na kojoj se u nekontroliranu baljezganju o vlastitim korjenima uspio deklarirati kao nacist i još izraziti “određeno suosjećanje” prema Hitleru.

Iako je od početka bilo jasno da je riječ samo o promašenoj provokaciji, šali koja je izmakla kontroli i prije nego što je do kraja izgovorena, direkcija festivala po hitnom je postupku udaljila danskog redatelja. Time je Von Trier postao prva osoba u povijesti Cannesa kojoj je zabranjeno približiti se manifestaciji u kojoj je jedna od najvećih atrakcija upravo njegov film!

Kap koja je prelila čašu

Ni 24 sata od “nacističkog” debakla, razmjeri skandala prešli su granice Europe. Argentinski distributer prvi je odustao od prikazivanja Von Trierove “Melankolije”. Još nekoliko svjetskih distributera najavilo je slične odluke.  

I dok se redatelj već danima javno posipa pepelom, objašnjavajući kako definitivno nije nacist, dio filmske zajednice pita se je li ovo napokon bila kap koja je prelila čašu, konačan dokaz da Von Triera, već optuživanog za mizoginiju nakon filma “Antikrist” kojim je prije dvije godine šokirao Cannes, treba prepustiti psihijatrijskim ustanovama, a ne slaviti na crvenim tepisima?

Slična je sudbina na početku godine snašla i velikog dizajnera Johna Galliana nakon što je pijan u jednom klubu izjavio da “voli Hitlera”. Modna kuća Dior brzo ga je izbacila iz svojih studija, baš kao što je Von Trieru canneska direkcija zabranila povratak na festival.

Izraziti bilo kakve simpatije prema jednom od najvećih zločinačkih pothvata u povijesti nedopustivo je. Ne samo da je ideološki neprihvatljivo, takvi istupi povlače i medijske skandale koje velike kompanije/manifestacije pod svaku cijenu nastoje izbjeći.

Ironija ili govor mržnje?

Bez želje za opravdavanjem bilo kakvog koketiranja s nacizmom, ipak se treba zapitati - je li direkcija Cannesa u svojoj panici od lošeg PR-a otišla malo predaleko? Je li imperativ političke korektnosti pojeo zdravi razum koji bi trebao razlikovati ironiju od stvarnog govora mržnje kojeg je Europa i danas puna?

Nameće se pitanje - ako je festival u Cannesu zbog (slažemo se, neumjesne) šale spreman odreći se jednog od najvećih redatelja današnjice, zašto su lani dopustili potpisivanje peticije za spas Romana Polanskog, progonjena zbog pedofilskog zločina koji je i sam priznao?

Za razliku od Von Trierova ekscesa, u slučaju Polanskog i njegova seksualnog općenja s 13-godišnjakinjom definitivno se nije radilo o šali. No čini se da je u Cannesu važno samo preskočiti Hitlera. Za druga će se nedjela lakše naći opravdanje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 81

CR
CROuseau
11:40 22.05.2011.

pipci bagre ćifutske se nalaze posvuda...

VI
vidinvas
12:19 22.05.2011.

Sve u reziji Židova ali svjet se osvjestava i nemogu vise od sebe radit žrtveno janje . Bili su nekad od boga izabran narod a sad su proklet narod koji nikada nece mira imat a sve zbog svoje pohlepe i egoizma.Mali broj Židova su ortodoksni Židovi koji su vjernici dok su ostali u sluzbi novca i moci i pohlepe pod parolom SVE NAMA. I DRUGI SU STRADALI U DRUGOM SV RATU A NA SAMO ONI

AS
ante_slavonac
12:57 22.05.2011.

Novac je vladar svijeta.Kakva se lova obrača u filmskoj industriji znamo svi.Tko su največi filmaši se isto tako zna.Bilo kakav pokušaj pišanja protiv vjetra se strogo kažnjava.Globalno pranje mozgova.