NAJBOLJA FILMSKA OSTVARENJA

Bulevar zločina proglašen najboljim filmom 21. stoljeća

Foto: YT/Screenshot
Bulevar zločina proglašen najboljim filmom 21. stoljeća
23.08.2016.
u 09:39
Na listi najboljih filmova 21. stoljeća nije bilo mjesta za popularne Pirate s Kariba, Hobita niti slavnog čarobnjaka Pottera
Pogledaj originalni članak

Čak 177 filmskih kritičara iz 36 zemalja, koje su okupili kulturnjaci BBC-ja, odlučili su pronaći najbolje filmove koji nam stižu iz 21. stoljeća.

Kao rezultat, dobili smo ljestvicu sto najboljih filmova na čijem se vrhu našao Bulevar zločina – nadrealistično remek-djelo Davida Lyncha za koje se često kaže kako je zbunjujuće koliko i očaravajuće.

Bulevar zločina (Mulholland Drive, 2001.) slijede filmovi Raspoloženi za ljubav (In the Mood for Love, 2000.), Bit će krvi (There will be blood, 2000.), Avanture male Chihiro (Spirited away, 2001.) i Odrastanje (Boyhood, 2014.)

Najbolji su režiseri, svaki s tri filma na ljestvici, Wes Anderson, Apichatpong Weerasethakul, Christopher Nolan, Michael Haneke, Paul Thomas Anderson te Joel i Ethan Coen.

– Željeli smo otkriti koji su najbolji filmovi koje smo nedavno gledali – rekao je Matthew Anderson, urednik kulturnog programa BBC-ja, dodavši kako većina lista najboljih filmova seže duboko u prošlost, od samih početaka filma.

– Ovo su filmovi koji u gledateljima bude najviše osjećaja. Nadamo se kako će lista potaknuti debatu, kako kod kritičara, tako i kod svih onih koji uživaju u filmovima i znaju što je potrebno za dobar film.

Zanimljivo, na listi nije bilo mjesta za popularne Pirate s Kariba, Hobita niti slavnog čarobnjaka Pottera, no to ne znači kako komercijalniji filmovi nisu ušli u obzir. Tako se Mad Max: Fury Road (2015.) našao na 19. mjestu, WALL-E na 29., a Ratatouille na 90. mjestu.

Ljestvicu najboljih filmova možete pogledati OVDJE.

>> Otvoren 10. Vukovar film festival, došli Hasanbegović, Plenković...

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DR
Drazen78
10:22 23.08.2016.

Pa kad kriticari popljuju neki film,e znas da je dobar film. A ovu glupost od filma to je njima najbolji film?! Kad bih slusao njihove kritike nikad dobar film nebi pogledao.

MK
marcel.kocan
10:25 23.08.2016.

Novi max je teško politkorektno bulšitanje. Wall e slično.

SM
SmellsLikeŠit
10:32 23.08.2016.

Film je blago rečeno težak za gledanje