Humani dizajn

Brendiranje odjevne memorije naših baka

Foto: Željko Hladika/Pixell
Brendiranje odjevne memorije naših baka
13.04.2010.
u 18:56
Prof. Ante Tonči Vladislavić naziva svoj rad brendiranjem odjevne memorije naših baka i naših majki, koje želi izvući iz potencijalnog zaborava.
Pogledaj originalni članak

– Što je najvažnije u vašoj izložbi “ONO, dizajn svijetlećeg tekstila” koja se sutra otvara u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH? – pitamo prof. Antu Tončija Vladislavića, v.d. dekana Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, koji je obrazovao nebrojene generacije modnih dizajnera na zagrebačkom TTF-u. Odgovara nam s neočekivanom dozom emocija:

 Da bake budu vidljive

 – Dizajn oslonjen na retroreflektivni, tj. “svijetleći” materijal smišljen je inkluzivno, dakle da ide u stvarnost. Da ide na haljine za starije gospođe, naše majke i bake, da one postanu vidljive u općoj nevidljivosti. Da budu vidljive kad ih auto osvijetli na ulici ili kad u dnu tamnog hodnika staračkog doma izađu iz svoje sobe – kaže Vladislavić, objašnjavajući jednu od dimenzija svoga dizajnerskog rada.

Manje dirljiva strana priče govori o umjetnosti, odjeći i brandu ONO koji naziva “brand spavač”. ONO je odavno registriran, ali se sada prvi put izrađuje da bi postao odjevni predmet. Vladislavić odbija nazvati svoj rad modom. Bira riječ odijevanje jer oblikovanje majica, pregača, torbi, haljina sa svijetlećim svojstvom smatra hommageom antimodnom, nemodnom odijevanju selskog tipa, odnosno zaštitne odjeće koja je odavno njegova preokupativna tema.

 Dizajn, čuvar od zaborava

Vladislavić naziva svoj rad brendiranjem odjevne memorije naših baka i naših majki, koje želi izvući iz potencijalnog zaborava. Taj repertoar humanog, demokratskog, svakodnevnog odijevanja (koje nema ni dob ni rod) bio je i dio njegova razglašenog projekta “Drugarica a la Mode”. Borba je to i protiv nestajanja refleksija na tradicionalne oblike odijevanja u procesu globalizacije. I to njihovim “pretvaranjem” u umjetnost, u dizajn!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DE
detour
13:43 15.04.2010.

rijetko kompetentan strucnjak.

OB
-obrisani-
08:44 14.04.2010.

Ako to sa svjetlom ne bude dovoljno ugradit cemo u klajdice zracnu sirenu .... PLJUC!