PROMO

Baranjski kulen – gastronomsko blago Baranje

Baranjski kulen
Baranjski kulen
Baranjski kulen
14.02.2023.
u 07:30
Uz veliko povijesno bogatstvo, istok Hrvatske obiluje gastronomskim bogatstvom u kojem se posebno ističu autentični suhomesnati proizvod koji se još uvijek proizvode na tradicionalan način i dime na otvorenim ognjištima. Upravo tako se proizvodi Baranjski kulen, gastronomsko blago Baranje.
Pogledaj originalni članak

Kako pokazuju primjeri iz brojnih europskih zemalja vrhunski prehrambeni proizvodi mogu biti najbolji promotori regije iz koje dolaze. Zbog njih turisti dolaze u destinacije, uživaju u njihovim okusima i nose ih sa sobom kao najdraže suvenire.

Baranjski kulen kroz svoj autentični okus predstavlja Baranju i njenu tradiciju, a svaki komad Baranjskog kulena proizveden je prema specifikaciji proizvoda koju je napravila udruga proizvođača Baranjskog kulena koja je i nositelj Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP). Prema toj specifikaciji Baranjski kulen može biti proizveden isključivo u Baranji i to od odabranih komada svinjskog mesa, začinjen mljevenom paprikom, bijelim lukom i paprom te napunjen u svinjsko slijepo crijevo katicu.

Zaštita zemljopisnog podrijetla bila je nužna za očuvanje tradicije i promociju Baranjskog kulena jer na tržištu postoji značajna razliku između proizvoda koji nose generički naziv kulen, kao vrsta trajne salame, i zaštićenog proizvoda kakav je Baranjski kulen.

Baranjski kulen

Belje je najveći proizvođač Baranjskog kulena u Hrvatskoj, a na ambalaži svakog Baranjskog kulena proizvedenog u Belju ponosno se ističe plava markica ZOZP koja potvrđuje da je riječ o autentičnom, ručno rađenom proizvodu priznate kvalitete i načina proizvodnje koji je karakterističan za područje Baranje. Baranjski kulen Belje dostupan je u brojnim trgovinama diljem Hrvatske što je važan preduvjet za široku prepoznatljivost proizvoda. Domaći potrošači dobro poznaju kvalitetu i vrijednost Baranjskog kulena, a sve više prepoznaju i važnost zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koja ističe posebnost više od tri tisuće zaštićenih proizvoda u brojnim zemljama diljem Europske unije.

Na pitanje koja je točno razlika između Slavonskog i Baranjskog kulena, baranjski kulenari spremno odgovaraju da je riječ o vrsti i granulaciji svinjskog mesa te začinima koji se dodaju u Baranjski kulen. Specifičnost Baranjskog kulena je ujednačena granulacija prilikom usitnjavanja mesa (8mm) te korištenje papra u proizvodnji.

Baranjski kulen

U Belju se cijeli proces proizvodnje odvija na tradicionalni način, što znači da se svaki Baranjski kulen ručno puni nakon čega se dimi u pušnicama na tradicionalni način uz korištenje drveta bukve. Zrenje Baranjskog kulena traje nekoliko mjeseci, čime on postiže svoj prepoznatljivi i vrlo cijenjen izgled i okus, te iznimnu kvalitetu koja je nagrađena brojnim medaljama na ocjenjivanjima kulena.

S obzirom da je Baranja u nekoliko navrata proglašena najboljom destinacijom ruralnog turizma u Hrvatskoj, važan element promocije Baranjskog kulena je i njegovo uključivanje u turističku ponudu regije. U kušaonici Vina Belje, koja je smještena u prostoru starog podruma u centru Kneževih Vinograda, svi gosti uz odabrana vina imaju priliku kušati i Baranjski kulen i ostale suhomesnate delicije Belja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr