Gostovanje

Balet "Derviš i smrt" konačno stiže u Zagreb

Foto: arhiva HNK Split
Foto: arhiva HNK Split
Foto: arhiva HNK Split
Foto: arhiva HNK Split
Foto: arhiva HNK Split
03.04.2019.
u 12:21
Pogledaj originalni članak

Ovo je definitivno godina Tomislava Petranovića, nacionalnog prvaka Baleta HNK Zagreb. Nakon dviju sjajnih glavnih uloga koje je ove sezone otplesao u baletima "Metropolis" i "Opasne veze", zagrebačka publika će ga konačno imati prilike vidjeti na dogoočekivanom baletnom gostovanju HNK Split, sa hit-predstavom "Derviš i smrt", koja je nastala po remek-djelu Meše Selimovića, a u kojoj također pleše glavnu ulogu Ahmeda Nurudina za koju je nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta.

Ovaj splitski balet gostuje u Zagrebu 18. svibnja, na sceni koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, a riječ je o velikom baletnom djelu koreografa Igora Kirova, nastalom na  mističnu glazbu Gorana Bojčevskog, u kojem baletni koraci vjerodostojno dočaravaju profinjenu introspekciju filozofskog romana, razmišljanja o životu ususret smrti, surovosti i duhovnosti, nepravdi i transcendenciji.

Libreto Saše Dimoskog u sinergiji glazbe, pokreta, kostima i scenografije... duboko je uronio u čudesan svijet Meše Selimovića. Publici vjerodostojno i detaljno dočarava unutarnja ljudska propitkivanja i prenosi radnju romana na sceni. Glavni lik, Ahmeda Nurudina, utjelovljuje dvoje plesača - njegovu vanjsku, tjelesnu stranu pleše Tomislav Petranović, a onu unutarnju, duševnu, Ajla Kadrić.

"Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega - da je svaki čovjek uvijek na gubitku!"  Tako glasi slava rečenica kojom počinje roman "Derviš i smrt". Provjerite kako njena slika izgleda u baletnom obliku i uvjeritese da je upravo balet umjetnost koja ne može biti izgubljena u prijevodu.

Ulaznice po cijeni od 90, 120, 150 i 180 kn mogu se kupiti na www.lisinski.hr i na blagajni Dvorane.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.