Britanski Oscar

BAFTA: "Umjetnik" poharao britanske filmske nagrade

Foto: reiters
BAFTA: "Umjetnik" poharao britanske filmske nagrade
13.02.2012.
u 15:54
Najboljom glumicom ponovno je proglašena Meryl Streep u ulozi bivše premijerke Margaret Tatcher
Pogledaj originalni članak

U Londonu su dodijeljene nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), tamošnji pandan Oscaru koji se, u paketu sa Zlatnim globusima, u Hollywoodu smatra “najavom” najveće američke filmske nagrade. A britanski su akademci to i potvrdili, dodijelivši gotovo identične nagrade kao i Udruženje hollywoodskih stranih novinara na Zlatnim globusima.

Više nije nikakvo iznenađenje da je crno-bijeli, nijemi film “Umjetnik” redatelja Michela Hazanaviciusa osvojio sva veća priznanja – od onih za najbolji film, redatelja, glumca i originalni scenarij do nagrada za kostime, glazbu i kameru. Taj je film bio nominiran za šest Zlatnih globusa, od kojih je osvojio tri, a sada se diči i s ukupno deset nominacija za nagradu Oscar! Za nagradu BAFTA imao je čak 12 nominacija, a pokupio ih je ukupno sedam. 

Mnogo slabije prošao je špijunski triler “Dečko, dama, kralj, špijun” koji je imao obećavajućih 11 nominacija, a na kraju je osvojio samo dvije nagrade – onu za najbolje adaptirani scenarij te “utješnu” nagradu Alexander Korda za izuzetni britanski film godine.

Podbacili razvikani

Među filmovima koji su dominirali nominacijama, no nisu osvojili previše kipića, istaknuo se i fantastični “Hugo” Martina Scorseseja, koji je od devet nominacija na kraju odnio dvije nagrade – onu za najbolji zvuk i produkcijski dizajn. Bit će zanimljivo vidjeti kako će proći na Oscarima, gdje ima samo jednu nominaciju manje od favoriziranog “Umjetnika”. Pratit ćemo tamo i sudbinu razvikanih kinouspješnica “Ratni konj”, “Moj tjedan s Marylin”, “Potomci” i “Vožnja”, od kojih su neki imali i po šest nominacija za BAFTA-u, ali na kraju u Londonu nisu osvojili nijedan kipić!

Sa svoje skromne četiri nominacije zato je vrlo dobro prošao film “Čelična lady”, koji je također osvojio dvije nagrade, onu za najbolju glumicu Meryl Streep u ulozi Margaret Thatcher, kraj koje ni jedna druga jednostavno nije imala šanse, te nagradu za šminku koja je glumici omogućila uvjerljivu transformaciju u bivšu britansku premijerku. Meryl Streep bila je jedna od najvećih zvijezda ovogodišnjih dodjela nagrade BAFTA, a slučajnim gubitkom cipelice tijekom penjanja na pozornicu zaradila je golem pljesak okupljenih i nadimak – Pepeljuga.

Uspjeh dokumentarca

Zanimljivo je da se među “jače” filmove ugurao i jedan dokumentarac – film “Senna” o poznatom vozaču formule 1, koji je osvojio nagrade za najbolju montažu i najbolji dokumentarni film, a nominiran je i za nagradu Alexander Korda.

Najboljim debitantskim ostvarenjem proglašen je “Tiranosaur” Paddyja Considinea, našim gledateljima predstavljen na Zagreb film festivalu (gdje je dobio i nagradu publike). Najbolji je animirani film po izboru britanskih akademaca Rango, zabavni crtić o gušteru kojem je glas posudio Johnny Depp, a nagradu za najbolji film na stranom jeziku odnio je “Koža u kojoj živim” Pedra Almodovara.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JU
judita
14:11 14.02.2012.

tko god da je autor podnaslova ovog clanka ,kao da clanak nije ni procitao..Margaret je THatcher...a ne Tatcher