Povijest u stripu

Antologijski strip Ivice Bednjanca u izdanju Večernjeg lista

Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
Antologijski strip Ivice Bednjanca u izdanju Večernjeg lista
01.08.2013.
u 17:24
"Bitka u paškoj uvali" treće je izdanje u seriji povijesnih stripova i u prodaji je na kioscima za osam kuna
Pogledaj originalni članak

Ležerno učiti povijest Večernjakovi čitatelji odnedavno mogu čitajući stripove. Treće izdanje u ediciji Hrvatska povijest u stripu jest \"Bitka u Paškoj uvali\" koja se na kioscima može kupiti za osam kuna. Večernji list tako nastavlja tradiciju promocije stripa i karikature poznatog strip-crtača Ivice Bednjanca. U \"Bici u Paškoj uvali\", iako nije riječ o povijesnoj bici kojoj je datum ostao zabilježen u povijesnim udžbenicima, Bednjanec, otac strip-junaka Lastana uz čije su savjete odrasle mnoge generacije, prikazuje potlačene Pažane pod čizmom mletačke vlasti. Višestoljetnu borbu za oslobođenje Paga, što od Mlečana, što od susjeda Zadrana, Bednjanec je uspio sažeti u strip. Više povijesnih činjenica o odnosu Venecije i dalmatinskih gradova može se saznati od povjesničara i novinara Zvonimira Despota u predgovoru stripa. Direktor sadržaja Večernjeg lista Dražen Klarić ljubiteljima stripa, prisjećajući se crtača i njihovih djela koji su obilježili povijest stripa u Hrvatskoj, odao je da je projekt Hrvatske povijesti u stripu pokrenut zbog interese publike – očeva koji su odrasli na stripovima, ali i \"nekih novih klinaca\". Domaći strip-umjetnici svoju su kvalitetu pokazali još 1971. godine na VIII. međunarodnom salonu karikature u Montrealu kada su čak četiri Večernjakova strip-umjetnika dobila međunarodne nagrade: Nedjeljko Dragić, Dinko Žibrat, Alojz Ševčik i Ico Voljevica. Osim u \"Bici u Paškoj uvali\" ljubitelji stripa hrvatsku će povijest moći učiti i u stripovima \"Uskočka krv\", \"Heroji s Gvozdanskog\" i \"Bitka pod Sigetom\".

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.