MUŠKARCI NE PLAČU

Alen Drljević pokazuje nam kako razgovarati o PTSP-u i pomirenju

17.11.2017.
u 15:27
Procjep nerazumijevanja između ratnih veterana i civilnog stanovništva ponekad može biti i veći od međuetničkih predrasuda
Pogledaj originalni članak

Spreman sam poginuti za svoju zemlju. Sve ratne zločine treba osuditi. Ratni zločini počinjeni su na svim stranama.

Lako je s istomišljenicima

Riječ je o tezama o kojima je lako imati vrijednosni stav u grupi istomišljenika ili u sigurnosti internetske anonimnosti, ali što biste rekli da vas za mišljenje o ratnim zločinima pitaju u prostoriji ispunjenoj veteranima iz Hrvatske, Srbije i Bosne?

Upravo u takvom kontekstu razvija se radnja filma “Muškarci ne plaču” redatelja Alena Drljevića koji je već osvojio niz međunarodnih priznanja, a sada je prikazan na Zagreb Film Festivalu.

U njemu Sebastian Cavazza igra Ivana, medijatora Centra za mir, koji u praznom hotelu usred Bosne okuplja pripadnike različitih oružanih postrojbi koji su se devedesetih gledali samo preko nišana. U pokušaju pomirenja, na površinu izbijaju njihove duboke netrpeljivosti i emocionalne rane s kojima se do danas nose, dodatno stigmatizirani laičkim interpretacijama PTSP-a.

Do kraja filma, međutim, postat će jasno da procjep nerazumijevanja između ratnih veterana i civilnog stanovništva ponekad može biti i veći od međuetničkih predrasuda, a implicitna kritička oštrica nije zaobišla ni djelovanje niza generičkih udruga koje na račun bavljenja “pomirenjem” u našu regiju i dalje povlače značajan novac stranih fondacija, iako su u međuvremenu i same ostale izvan kontakta s realitetom.

Tretirajući svoje likove s punim poštovanjem, no istovremeno ne robujući pretjeranom pijetetu koji bi zamaglio stvarnu sliku problema, Alen Drljević snimio je na trenutke humornu, ali i duboko otrježnjujuću, pa i bolnu dramu koja se može gledati kao primjer načina na koji bi imalo smisla razgovarati o PTSP-u i pomirenju.

Zaslužuje igrati na TV-u

Kao takva, apsolutno zaslužuje prikazivanje na nacionalnim televizijama svih triju zemalja.

U filmu su izvrsne uloge ostvarili Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković i Leon Lučev, uz snažnu glumačku podršku Ermina Brava, Borisa Lera, Ive Gregurevića i Izudin Bajrovića.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Papatest
Papatest
19:18 17.11.2017.

Kako razgovarati s lažnjacima

AU
autoritet
22:53 19.11.2017.

Predviđam povijesni uspjeh u kinima, govorka se o možda i 320 gledatelja! A tek umjetničke nagrade, ne gine mu posebno spominjanje u popratnom programu festivala u Đavoljoj Varoši.