RIJEČ - DVIJE

Komemoracije bez Fumića i 'ustaša’!

19.05.2008.
u 17:19
Pogledaj originalni članak

Nakon mjesec dana polemika o Jasenovcu i Bleiburgu nismo ništa pametniji, ali smo zato dobili nedvosmislenu potvrdu da su kardinal Josip Bozanić i predsjednik Stipe Mesić donijeli ispravne odluke. Kardinal Bozanić s pravom nije došao na komemoraciju u Jasenovcu, a predsjednik Stipe Mesić u Bleiburg.

Premda su odluke imale različit predznak i neku svoju specifičnu unutarnju logiku, o njihovoj se ispravnosti ne može dvojiti. Jer, kako očekivati dolazak kardinala Bozanića u Jasenovac kad je tamo jedan od glavnih govornika neobuzdani Ivan Fumić koji će bez imalo kolebanja verbalnim šarcem pokositi i Bozanića, i papu, i Crkvu i Boga ako procijeni da mu to odgovara. A čini se da Fumiću uvijek odgovara udariti maljem po Crkvi, pa neka košta koliko košta.

Jednako tako ne može se zamjeriti predsjedniku Stipi Mesiću što ni ove godine nije došao na komemoraciju u Bleiburg jer bi se tamo morao susresti s priličnim brojem ljudi u ustaškim odorama i neizbježnim “U” na čelu. Mogu se sada organizatori pravdati da je to bila manjina (što je točno), ali dok se takvi šetaju Bleiburškim poljem, teško je očekivati od predsjednika Stipe Mesiće ili bilo kojeg ozbiljnijeg političara s ljevice da se pokloni nevinim bleiburškim žrtvama. Organizatori bleiburške komemoracije trebaju se odlučiti je li im bitniji pijetet prema žrtvama i velika većina hodočasnika ili, pak, ekshibicionizam novokomponiranih ustaša.

Za dolazak kardinala Katoličke crkve u Jasenovac i predsjednika Republike u Bleiburg vrijedi “žrtvovati” Ivana Fumića i šačicu ustaških ekstremista. Bez takve “žrtve” sljedeće godine možemo očekivati samo još više svađa i još veći nemir koji, kao po nekom planu, svakog proljeća obuzima hrvatsko društvo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr