PREVENCIJA Cijepljenje protiv HPV virusa

Karlovačka županija i gradovi platit će dvije doze cjepiva

21.11.2008.
u 18:32
Pogledaj originalni članak

KARLOVAC – Roditelji koji svoje djevojčice koje sada pohađaju osme razrede žele zaštititi od raka vrata maternice, za cijepljenje se moraju javiti Službi školske medicine, uz prethodni dogovor na telefonski broj 411-286. Za to još imaju vremena samo do kraja ove godine, jer od 1. siječnja počinje cjepljenje djevojčica sedmih razreda.

Prije spolnog odnosa
Roditelji financiraju samo jednu dozu, a preostale dvije gradovi i Karlovačka županija. Iako je taj jedinstveni karlovački model zaštite od HPV virusa koji uzrokuje karcinom počeojoš početkom ove godine, zbog brojnih administrativnih poslova sada se krenulo s cjepljenjem. Inicijator akcije, poznati i priznati karlovački ginekolog, ujedno i voditelj Službe za ženske bolesti i porode dr. Željko Štajcer, počeo je s edukativnim tribinama za učenice i njihove majke u karlovačkim školama. Najčešće pitanje koje se postavlja je u kojoj dobi cijepiti djevojčice, ali i koliko traje takva zaštita.

– U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli 400, a umre oko 100 žena. U karlovačkoj bolnici svaki mjesec imamo tri do četiri slučaja invazivnog raka. Moj je cilj da za deset godina po tom pitanju izgubim posao – napominje dr. Željko Štajcer. Dodaje još jednom da je upravo cijepljenje najkvalitetnija prevencija. Četverovalentno cjepivo Gardasil je protiv tipova 16, 18, 6 i 11 HPV virusa i mogu se cijepiti djevojčice i djevojke od devet do 26 godina.

– Najvažnije je cijepiti djevojčice prije prvog spolnog odnosa i stoga smo se odlučili za 13-godišnjakinje.

Cjeloživotna zaštita
Tijekom te hvalevrijedne zdravstvene akcije bit će obuhvaćeno njih 680. Istraživanja govore da je zaštita cjeloživotna, ali kako je cjepivo u uporabi šest godina, to se ne može sa stopostotnom sigurnošću tvrditi – poručuje karlovački ginekolog dr. Željko Štajcer.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr