PRVI POKUŠAJ Udruge i Grad zajednički

Karlovac: Mladi žele hostel i noćne autobuse

28.11.2008.
u 16:49
Pogledaj originalni članak

KARLOVAC – Potrebno nam je što više komentara, prijedloga i sugestija mladih kako bismo što kvalitetnije priveli kraju ovaj proces, koji je počeo prošle godine procjenom potreba mladih ljudi u Karlovcu.

Što su prioriteti?
Nakon rezultata ankete i pet radionica izrađen je Nacrt gradskog programa djelovanja za mlade Grada Karlovca od 2008. do 2012. godine, koji se sastoji od pet poglavlja. Za program još primamo sugestije do 5. prosinca, pa svi koji žele mogu ih poslati elektronskom poštom do 15. prosinca – rekli su danas na predstavljanju Nacrta strategije Grada prema mladima u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića pročelnik pročelnik gradskog Odjela za socijalnu skrb, sport i udruge Goran Jakšić, predsjednica udruge Domaći Vesna Vilus i stručna suradnica Nikolina Pahanić.

Iako ne baš u velikom broju, nazočili su mladi, predstavnici udruga mladih i koje se bave mladima te predstavnici mjerodavnih institucija u gradu Karlovcu. Vesna Vilus, predsjednica udruge Domaći, koja je zajedno s Gradom prošle godine pokrenula proces izrade GPDM-a, predstavila je rezultate ankete, po kojoj mladi od 15 do 29 godina u prioritete stavljaju zapošljavanje i stambenu problematiku, obrazovanje, zdravlje, društvenu potporu, sudjelovanje u odlukama bitnima za mlade, slobodno vrijeme i kulturu te prometnu povezanost.

Na tim se potrebama bazirala izrada Nacrta programa, a pročelnik Goran Jakšić naglasio je da je potrebno uključiti još sudionika, prije svega škola i obrazovnih institucija. Program će biti poveznica s proračunom Grada, a ostvarivat će se u u suradnji s predstavnicima udruga, Savjeta mladih i predstavnicima Grada.

Info-centar
Primjerice, među zanimljivim prijedlozima Nacrta valja izdvojiti ustrojavanje odsjeka za mlade pri gradskoj upravi, uključivanje mladih u prostorno planiranje, otvaranje hostela, info-centra i web stranice za mlade, uvođenje dodatnih prigradskih linija u večernjim i noćnim satima, itd.

Nakon što se usvoje prijedlozi i sugestije mladih, Gradski program za mlade moraju usvojiti Gradsko poglavarstvo i Gradsko vijeće Karlovca. Cijeli Nacrt programa može se vidjeti na internetskoj stranici www.karlovac.hr i www.domachi.hr.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr