Kolumna

Kako je Srbija preuzela mjesto regionalnog lidera

Foto: AFP
Kako je Srbija preuzela mjesto regionalnog lidera
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Tihomir Dujmović
15.01.2011.
u 12:00
Potpuni srpski trijumf vidi se u odluci da nam predaju Purdu, uz zahtjev da uhitimo još dva branitelja.
Pogledaj originalni članak

I tako je Srbija uvjerljivo preuzela čelno mjesto lidera u regiji! Naime, na Balkanu je vlast bio uvijek onaj koji uhićuje i baš po tom modelu Srbija je odigrala sjajnu partiju uz nesebičnu pomoć vječnog britanskog saveznika. Izlazak Srbije na lidersko mjesto u regiji započeo je nevjerojatnim uhićenjem Ejupa Ganića, na zahtjev Srbije, i to u samom centru Londona. To se zove imati saveznika! Umjesto da se nastavi katarza uhićenjem Mladića i Hadžića, Srbija je krenula s uhićenjem Bošnjaka i Hrvata. Istih onih koje su ubijali prije 20 godina.

Uhitili su ratnog člana Predsjedništva BiH, države na kojoj su izveli genocid da bi sada uhitili vukovarskog branitelja čiji su grad spalili, silovali i poklali. Nakon Ganića sve je bilo puno lakše, a sad su uhitili čovjeka koji uopće nije bio ni na listi predočenoj u tijeku melodrame Ivo i Boris. Potpuni srpski trijumf vidi se u odluci da nam predaju Purdu, uz zahtjev da uhitimo još dva vukovarska branitelja i da im sudimo uz “pravni nadzor Srbije”. I Hrvatska pristaje uz Bošnjakovićev osmijeh, ali ne traži recipročno da nama u isto vrijeme predaju 539 osoba koje tražimo. Osim toga, Hrvatska moli Srbiju da prepiše naš zakon o amnestiji.

Dakle, nas je netko napao i njih je netko napao. Abolirajmo svaki svog agresora! Mi time poručujemo: mi smo abolirali agresore, sad vas molimo da vi abolirate one koji su za vas agresori. Bošnjaković ulazi u najsramnije stanice moderne povijesti jer ovim dogovorom onemogućava odgovor na pitanje svih pitanja: tko je onda u toj priči kome agresor? Razumije li netko na Markovu trgu da mi time rušimo temelje tužbe protiv Srbije za genocid? I ured predsjednika države pljeskom prati takav dogovor. Da ne bi šira publika dvojila, u emisiji Hrvatska uživo obratio nam se Savo Štrbac koji objašnjava Purdine zločine.

Dakle, Savo Štrbac za državnu TV nije Martićev ministar informiranja, dakle srpski ratni Goebbels, on je za HTV regularni sugovornik. Znali smo padati nisko, nagledali smo se lopova i političkih perverzija, ali ovako jadno kao sad, kad nam srpska policija uhićuje branitelje kao zečeve, tako poniženi još nismo bili. Srpska ministrica pravosuđa bez ustezanja najavljuje da će svi koji su u Srbiji optuženi ako prijeđu granicu biti promptno uhićeni. A mi smo im i vize ukinuli da bi ratne istine zgurali pod tepih. Da bi nam sad savjetnik predsjednika države Fred Matić poručio: tko ima čistu savjest, može biti miran. Tko će određivati čistu savjest? Isti oni vojnici koji su pucali po Hrvatskoj? Savo Štrbac?

Glasnogovornik policije Borovec ističe ovih dana da je početno srpska strana htjela raspisati tjeralice i za Vesnom Bosanac i Jurjem Njavrom te za još devetoricom Vukovaraca pa su ipak odustali od toga. Ali, da nisu, bi li vrijedila Fredova kletva da pred srpskim optužnicama mirni mogu biti oni koji imaju čistu savjest? Nakon kojeg je to rata agresor određivao koji branitelj ima čistu savjest? I sad će strana koja je poslala 50 tisuća vojnika i ljudoždera na Vukovar ocjenjivati čistu savjest 1500 heroja koji su grad čuvali od kanibalizma? Kako strana koja tvrdi da je Oluja zločin može određivati čistu savjest hrvatskih branitelja? I Ured predsjednika na to pristajati. Stvara li se time namjerni kaos u zemlji da se pronađe izgovor da ne možemo u Uniju? Ali u ovoj fazi ulazak u Uniju djeluje irelevantno. Naše integracije idu prema istoku, a mi nominalno idemo prema zapadu.

Stvarno se integriramo prema istoku, a papiri su nam prema zapadu. To da smo mi do jučer u Vladi imali nekadašnjeg aktivnog člana Martićeve vlade koji zbog toga nije odgovarao, to da mi u Hrvatskoj imamo tisuće zločina bez kazne, a u isto vrijeme branitelje, i to baš Vukovarce, hapse nasred ceste, to je perverzija prvog reda. Da postoje popisi branitelja koji su zaostali sa srpskih ukinutih sudova znalo se i prije, no Josipović tu temu nije stavio na stol pred Tadića. Da bi na kraju kao egzekucija stigla izjava njegova savjetnika o tome da se oni koji imaju čistu savjest ne trebaju brinuti. Svi drugi bi dakle mogli ponovno u srpske logore.

Vlast do te mjere ne razumije što se događa da su na prvu loptu tvrdili da je za sve kriva objava registra branitelja. Uzme li se u obzir uloga KOS-a o vukovarskim likvidacijama i činjenica da je nedavno Hrvatska protiv šefa KOS-a Vasiljevića podigla kaznenu prijavu, prije će biti da je uhićenje Purde odgovor tog monstruma i njegovih ljudi. Kad će na Pantovčaku shvatiti s kakvom zvijeri imaju posla i da nije slučajno stotinu godina hrvatsko-srpskih odnosa prožeto borbom i ratovima, a ne Oliverom, klavirom i ribom na žaru?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 63

OB
-obrisani-
11:27 15.01.2011.

Ajde fala Bogu..........evo malog Hebranga

ŠI
šimuka
15:50 15.01.2011.

Dujmoviću,šta je čudno.Sa ovakvom anacionalnom vladajućom garniturom, \"prava\" poniženja tek slijede.Ta ne napisa li Matoš, Hrvatska vidje svakakvih čuda,al ne nađe štrika za toliko Juda.Da ,da.

JO
jovo
12:48 15.01.2011.

kako je preuzela liderstvo?Pa,zaslugom!