U POVODU

Kako je počela kriza na mom otoku

19.11.2008.
u 16:29
Pogledaj originalni članak

Obitelj Krizić okuplja se jednom mjesečno u nedjelju kod najstarijeg, umirovljenog dede koji je nekada radio u banci, a danas je savjetnik iste financijske ustanove. Otac vodi časopis, tjednik o lovu, ribolovu i turizmu, majka radi u marketinškoj agenciji, sin je taksist, a kći stjuardesa.

Uživali su u desertu nakon slasne purice s mlincima kad im dramatični glas s televizije skrene pozornost: “Stiže kriza..., recesija, depresija, štednja..., rezanje troškova, stezanje remena, zamrzavanje, inflacija, deflacija...” Krizići shvate da se događa nešto važno, krupno, ozbiljno. Istog časa odluče da valja štedjeti, da krizu treba dočekati spremno. Vrijeme je za odricanje i svatko mora racionalizirati troškove.

Otac se odmah odrekne vožnje taksijem, na poslovni sastanak u Split neće otputovati zrakoplovom, nego vlakom, smanjit će, gotovo ukinuti izdatke za propagandu... I majka se odrekla taksija pa će u agenciju javnim prijevozom, odmah je otkazala turističko putovanje u Amsterdam, krajnje će racionalizirati oglašavanje, dugo se već planira ošišati pa će manje trošiti za frizuru... I kći se odmah odrekla taksija iako je priznala da se njime nikad nije ni vozila pa će najviše uštedjeti ako bude jela manje (oduvijek je željela smršavjeti)...

Sin već živi skromno, u taksi je ugradio plin, ali prestat će kupovati časopise, među njima i tatin...

Obitelj se sljedećeg mjeseca nije našla na zajedničkom ručku, okupili su se tek za dva mjeseca, na meniju su bila pileća krilca s krumpirom. Sin je prodao auto i zatvorio biznis jer se više nitko nije vozio taksijem, kći je plakala jer joj je šefica najavila otkaz (“znaš, kriza je, nitko se više ne vozi avionom”), mamini prihodi su se više nego prepolovili, nitko se više neće oglašavati, svi štede, pitali su je može li u prijevremenu mirovinu. I otac je propao, nema reklama, prodaja je pala, a ni deda više nije savjetnik u banci...

Sve oči uprte su u baku, ona je štedjela cijeli život pa kad dođe kriza, pomoći će, izvaditi novac iz banke, iz čarape... Ali baka šuti, nije spremila desert, obiteljsko srebro uložila je u dionice.

Obitelj Krizić spremno dočekuje krizu, ako bude sreće i nađu kupca, prodat će stan i kupiti manji da otplate kredit. Uvjereni su, štednja i racionalizacija jednom moraju dati rezultate. I deda je počeo opako štedjeti pa televizor ove nedjelje nije upaljen. Dva mjeseca prekasno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr