Kolumna

Josipović nasjeo na mitomaniju

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Josipović nasjeo na mitomaniju
28.06.2010.
u 12:00
U svom govoru u Jadovnu predsjednik je uzeo zdravo za gotovo licitiranje brojevima stradalih
Pogledaj originalni članak

Kompleks ustaškog logora Jadovno bilo je jezivo mjesto smrti za ustaškog režima, to je neosporna činjenica, baš kao i Jasenovac, ili suvremene Srebrenica i Ovčara. I sva ta mjesta treba povijesno revalorizirati, kao i broj žrtava. Događa se, međutim, još i danas, da se manipulira brojevima žrtava i Jasenovca i Jadovnog, i to najviše na srpskoj strani. Tako za travanjske komemoracije jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, u Republici Srpskoj, iz godine u godinu možemo vidjeti natpis o 700.000 žrtava toga logora, što je najobičnija povijesna neistina, hranjena za Titova režima, i manipulacija koja je poslužila za huškanje Srba protiv Hrvata i Hrvatske na početku srpske agresije na Hrvatsku 1990. godine. Slično se događa i s Jadovnom.

I što je još zanimljivije, predsjednik Ivo Josipović u svom je govoru na subotnjoj komemoraciji uzeo zdravo za gotovo licitiranje brojem žrtava koje dolazi sa srpske strane a da se nije malo šire konzultirao o čemu se zapravo radi. Josipović je rekao: “Ustaše su ovaj prostor ubrzo nakon uspostave NDH pretvorile u pakao i mjesto strašnog zločina. Od travnja do rujna ’41. ovdje je stradalo do 40.000 ljudi, pa su se čak i talijanski fašisti zgražali nad surovošću što se ovdje događala.” On ili oni koji su ga brifirali očito se pozivaju na povjesničara Đuru Zatezala i njegovu dvotomnu knjigu “Jadovno: kompleks ustaških logora 1941.” Zatezalo u njoj tvrdi da su u tom sustavu logora ubijene 40.123 osobe, od toga 32.103 u Jadovnu, a 8020 u logorima Slana i Metajna na Pagu. I dalje, da je poubijano 38.010 Srba, 1988 Židova, 88 Hrvata, 11 Slovenaca, devet Muslimana, dva Čeha, dva Mađara, jedan Rus, jedan Rom i jedan Crnogorac.

Zanimljivo je, međutim, kako on zna točno u jedinku broj žrtava, a onda dolazimo do toga da je Zatezalo do kraja 1990. sastavio popis žrtava po imenima, zanimanju, starosti, vjeri i naciji, ukupno 10.502 osobe! Opravdanje zašto nema više osoba u popisu nalazi u izgovoru da je “rat na ovim prostorima 1991. onemogućio daljnju identifikaciju ubijenih”, što je najobičnija neistina. Jer mu nitko nije branio da svih ovih godina radi u hrvatskim arhivima. Koliko je Zatezalo pak tendenciozan, najbolje svjedoči naslovnica knjige na kojoj je u prvom planu zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac! On je valjda kriv za Jadovno. Nije nevažno napomenuti da tu knjigu, izišlu u Beogradu, u Hrvatskoj promoviraju Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca. Slavko Goldstein, čiji je otac pogubljen u Jadovnu, u svojoj knjizi “1941.

Godina koja se vraća” o Jadovnu piše: “Mirko Peršen u knjizi ‘Ustaški logori’ drži da bi se ‘broj žrtava u cijeloj grupaciji gospićkih logora mogao kretati između petnaest i dvadeset pet tisuća’, a Đuro Zatezalo govori o brojci većoj od 40.000. Prema Rubinićevim izjavama koje je zabilježio Ilija Jakovljević u logoru Stara Gradiška, Župsko redarstvo u Gospiću vodilo je točnu evidenciju o pristiglim zatočenicima, a ukupno ih je od 18. lipnja do 23. kolovoza 1941. bilo zaprimljeno oko 28.700.

Budući da je potkraj kolovoza oko 3500 zatočenika iz Gospića otpremljeno u druge logore (Jastrebarsko, Jasenovac, Loborgrad), a nekoliko stotina (najviše 500) pušteno je na slobodu, proizlazi da je u logorskom sustavu Gospić-Velebit-Pag ubijeno najmanje oko 24.000 zatočenika, od kojih je barem pola stradalo u velebitskim jamama i u logoru Jadovno.” Spomenuti Rubinić je Stjepan Rubinić, upravitelj Župske redarstvene oblasti u Gospiću tijekom ljeta 1941., koji je osnovao logor Jadovno i obavljao nadzor nad logorom u Pagu po nalogu Eugena Dide Kvaternika. Kako stvari stoje, Josipović je naivno nasjeo na srpsku mitomaniju koja nema kraja. To si kao hrvatski predsjednik baš i ne bi smio dopustiti. A još manje licitirati brojem žrtava.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

TO
tomek
12:45 28.06.2010.

Prvo nije Josifovič nasjeo, nego je u duši komunjara pa prihvaća sve podatke koje iznose komunjare i partizani. Doduše ne znam što je taj Zatezalo komunist ili četnik, vjerojatno i jedno i drugo. Drugo i Despot piše ovaj članak na osnovu rekla-kazala. Gospodine Despot na osnovu čega vi tvrdite o navedenim brojkama koje su manje nego tog Zatezala, ali još uvijek abnormalno visoke i svakako lažne. Povijest je znanost i temelji se na činjenicama, a ne na bapskim pričama i mitovima. Broj žrtava se može utvrditi samo na osnovu broja posmrtnih ostataka i njihovom analizom. Dakle koliko je nađeno kostura i tko je to utvrdio?

LI
livoguza2
14:13 28.06.2010.

Nemojte baš svaku glupost zamjeriti KISELOMU IVI. Kaže se da je čovjek odakle mu je i žena. Hajde se ti sada svojoj aždaji zamjeri!

KU
kumajela
14:47 28.06.2010.

Previše pogubljenih na svim stranama. Ubiti nevinog čovjeka, pa i krivca, ako je razoružan, zatočen i nemoćan,! Ubiti čovjeka! Hladnokrvno. Proračunato. Da ih bude manje!? Ubiti po slovu i sili zakona, s presudom na smrt! Gospodariti tuđim životom! Pakao će im biti premalen. Svima. Bože nas oslobodi od zla i podaj mir u naše dane!