DAN ODLUKE

Nekoliko će se stranaka boriti za prelazak izbornog praga u cijeloj zemlji

Foto: Robert Anić/PIXSELL
08.11.2015., Zagreb Na birackom mjestu u Palmoticevoj ulici, gradjani dolaze na glasovanje za Parlamentarne izbore. Glasacka kutija za manjine. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Dragan Zelić (GONG): Ako je biraču istekla osobna iskaznica, može glasati uz potvrdu koju može dobiti na izborni dan
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
izbori
10.09.2016.
u 23:00
Ovi izbori bit će zanimljivi i zbog toga što će birači tek drugi put na parlamentarnim izborima moći iskoristiti pravo preferencijalnog glasa
Pogledaj originalni članak

U nedjelju 11. rujna točno u 7 sati ujutro otvaraju se biračka mjesta u Hrvatskoj (izbori u inozemstvu traju dva dana – u subotu i nedjelju).

U Hrvatskoj i inozemstvu bit će otvoreno ukupno 6947 biračkih mjesta. Na ovim izvanrednim parlamentarnim izborima biračko pravo ima točno 3,799.609 birača. Sva relevantna istraživanja raspoloženja birača sugeriraju da će izbori biti vrlo zanimljivi – ne samo zato što je razlika između Narodne koalicije i HDZ-a mala već i zbog toga što se nekoliko stranaka u gotovo svim izbornim jedinicama međusobno bori za prelazak izbornog praga od pet posto.

Ovi izbori bit će vrlo zanimljivi i zbog toga što će birači tek drugi put na parlamentarnim izborima moći iskoristiti pravo preferencijalnog glasa. Kako bi vaš glas bio valjan, najsigurnije je zaokružiti jednu listu i jednog kandidata s te iste liste.

– Kad glasaju, birači trebaju obratiti pažnju da svoj preferencijski glas iskoriste tako da glasaju za samo jednu listu i, unutar te liste, za samo jednog kandidata ili kandidatkinju – upozorili su jučer i iz GONG-a.

Biračima su dali još nekoliko korisnih savjeta.

“Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u registru birača. Ako im je istekla osobna iskaznica ili nemaju prebivalište u Hrvatskoj, uključujući i nedavna neopravdana odjavljivanja iz prebivališta, a nisu se na vrijeme registrirali za glasanje, mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan. (Potvrde mogu dobiti u svim uredima državne uprave koji će raditi na dan izbora, nap. a.)”, savjetuje GONG.

>> Svjetski mediji pišu: Izbori u Hrvatskoj u sjeni nacionalističke retorike

>> DIP podsjeća birače kako se glasuje i kako se koristi preferencijalni glas

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DO
doktorica
08:37 11.09.2016.

za fotelje spremni

OF
oficir69
16:02 11.09.2016.

kako ameri odrede tako ce i biti

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
07:03 11.09.2016.

Čemu komplicirati sa pravom glasanja ?????! 1) istekla Osobna iskaznica 2) prebivalište Ako je osoba došla da glasa sa Domovnicom ili isteklom Osobnom iskaznicom ili Hrvatskom Putovnicom tu nebi trebalo biti problema ko i u drugim Državama gdje se nekompliciranih sa pravom glasa ko kod nas čemu te gluposti da se prave problemi u pravu glasanja u Hrvatskoj. Pitanje je dokle ćemo mi glasači trpjeti tu birokraciju i manipulaciju u glasačkom pravu Hrvata. To je samo dokaz da Hrvatska Država nefunkcionira kako treba uz Hrvatsku inteligenciju koja nas vuče za nos. Hvala sa pozdravom ZDS!