PREDIZBORNI DAROVI

Kako odbiti paket mjera i izbjeći etiketu socijalno neosjetljivih

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Gradonačelnik Milan Bandić i bliski mu suradnik Ivica Lovrić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Gradonačelnik Milan Bandić i bliski mu suradnik Ivica Lovrić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Milan Bandić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Gradonačelnik Milan Bandić i bliski mu suradnik Ivica Lovrić
02.09.2016.
u 10:48
Zastupnici su morali birati hoće li biti neosjetljivi prema građanima ili će sudjelovati u donošenju odluka koje nadilaze njihove ovlasti
Pogledaj originalni članak

Bandićev paket socijalnih mjera kojima se daju povlastice umirovljenicima, majkama odgojiteljicama, dužnicima i učenicima na teret zagrebačke blagajne, osim što je predizborni mamac glasačima, proračunat je potez Milana Bandića.

Priznajmo mu, uz sebe je populističkim mjerama, preskupim za Zagrepčane, a usvojenim na izvanrednoj sjednici Skupštine koju je sam inicirao, u tihu koaliciju vezao članove gradskih organizacija i SDP-a i HDZ-a. Zastupnike je tako stavio u nezavidnu poziciju – morali su birati hoće li biti neosjetljivi prema socijalno najugroženijim sugrađanima neprihvaćanjem odluka ili će sudjelovati u odlukama koje nadilaze njihove ovlasti.

Takvim je potezom Bandić sebi, nakon izbora, osigurao put za pregovore na dvije strane, a Zagrepčane podcijenio definirajući im vrijednost njihova glasa – točno 25 milijuna kuna koliko vrijede sve mjere. Ji li taj novac mogao ostati u blagajni Grada? Jest! I to u nekoliko scenarija.

Prvi je da je HDZ-ov Andrija Mikulić kao šef Skupštine najprije na Predsjedništvu zahtijevao da se svi usuglase i ne uvrste spomenute točke na dnevni red. Drugi je da se prihvatio prijedlog SDP-a i HNS-a da se na početku sjednice s dnevnog reda povuku sporne točke, dorade pa da se o njima odlučuje nakon izbora.

Iznos danih mjera, za trajanja sjednice, mogao je biti i niži da SDP-ovi i HNS-ovi zastupnici nisu napustili sjednicu, nego da su ostali pa glasali s HDZ-om protiv udžbenika Petrinjcima i romskim učenicima, ali to bi ionako bile jedine odluke u kojima bi i HDZ i SDP i HNS imali ujednačen stav.

Ili da su zastupnici koji su ostali na sjednici zajedno s HSLS-om rušili odluke, odbili sve točke i prestali se bojati reći ne. Jer svojim “ne” nikako ne bi bili ni protiv umirovljenika, ni protiv majki ili učenika. Ovako su sudjelovali u trošenju novca, a i Bandić im je održao lekciju!

>> Bandić se verbalno sukobio s novinarima: Još niste naučili razgovarati s budućim premijerom!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

R0
R00kie
10:52 02.09.2016.

pa da je politicarima grad bitniji od njihovih straznjica nebi nikad izglasali ove gluposti ali ovo je rvacka, naravno da ce se izglasavati stvari koje financiraju gradjani zagreba

Avatar lvan12
lvan12
16:14 02.09.2016.

Bandić je napravio nemjerljiv dugoročnu štetu koja će trajati sljedeći 30-40 godina jer je ljude naučio da budu neodgovorni. Naučio ih je da ne moraju plačati račune, plaćati će ih drugi. Naučio ih je da se mogu ilegalno spajati na gradske komunalije i godinama krasti i da neće biti sankcionirani već nagrađivani. Naučio ih je da nemoraju kupovati stanove već se mogu ilegalno useliti u tuđe bez ikakve kazne i još će im biti plačene režije. Naučio ih je da nemoraju plačati prijevoz. Naučio ih je da nemoraju kupovati knjige. Naučio ih je da nemoraju raditi za svoju djecu, jer bude netko drugi. Naučio ih je da autokratni političar može rješavati njihove probleme umjesto njih samih... Šteta je nemjerljiva, bal će trajati dok se ne potroše tuđi novci a onda će sve doći na naplatu s kamata i ljudi će opet čekati novog tita ili bandića koji će za njih rješavati njihove probleme.

Avatar remetinečki_puni_pansion
remetinečki_puni_pansion
14:11 02.09.2016.

Bandić je super, najbolji. Šteta što će završiti u zatvoru, a u presudi će biti obrazloženo u čemu je on to uistinu najbolji. #Rešetke