UŠTEDITE

Isplati li se vrtjeti stotinu programa

27.01.2009.
u 19:07
Pogledaj originalni članak

Treba li vam doista 100-tinjak TV programa ili možete uštedjeti i racionalnim odabirom onoga što gledate. Naravno, najjeftinije je pouzdati se u običnu antenu i ovisiti o njenim dometima. Dva HTV-ova programa, RTL i Nova TV u pravilu su vam dostupni, usput vjerojatno hvatate neku lokalnu televiziju, poput OTV-a i Z1 u Zagrebu, TV Nove u Istri, splitske, riječke, osječke, varaždinske TV i slično.

Pretplata uvijek ostaje
Ako su vam time zadovoljene ambicije, mjesečni izdatak bit će obvezna RTV pretplata (73 kune). Taj izdatak, neovisno o pružatelju usluga, poput T-Coma, DigiTV-a, B.neta i drugih lokalnih kabelskih televizija, ne nestaje.

MaxTV zbog crtića
Slično je bilo s mladom zagrebačkom obitelji Gorana I. Supruzi i njemu uvriježeni hrvatski programi bili su dovoljni, nisu ovisili o televiziji, izlazili su, odlazili u kino i kazalište. No, rođenjem bebe navike su im se promijenile, a kad je dijete navršilo tri godine, sve su više trošili u videoteci. Mjesečni trošak samo u videoteci iznosio je 130 kuna, a i svakodnevni odlasci u videoteke postali su im opterećenje.

Stoga su odlučili uzeti MaxTV za 99 kuna na mjesec (75 programa), koji se ne mora uzeti u paketu s ADSL-om (dovoljna je fiksna linija). Time su isključili trošak videoteke: programi koji non-stop vrte crtiće bili su otkriće, a poseban film po želji platili bi prosječno 10 kuna, što nije bilo često. Mjesečni izdatak im je ostao otprilike isti.

Dodatni paketi
Za one koji pak žele dodatnih devet programa postoji Paket plus, koji stoji dodatnih 40 kuna, dok HBO Premium paket stoji još 32 kune, a jamči vam atraktivni filmski program non-stop! I B.net ima ponudu od osnovnog paketa s tridesetak programa za 69 kn, do proširenog Xvision digitalnog paketa za dodatnih 30 kuna te dodatnu, specijaliziranu ponudu paketa: dječji, sportski, “za odrasle”...

U Zagorju bez biranja
No, svi ne mogu birati. Jedna zagorska obitelj, primjerice, ne može uvesti MaxTV zbog tehničkih razloga te joj je preostalo da postavi satelitsku antenu (jednokratno za 1500 kuna). Ponuda programa nije bogzna kakva, ali sportski programi i pokoji crtić na stranom jeziku dao se naći. Mladi bračni par Tanja i Ivan Ž. iz Pule, pak, opredijelio se za DigiTV, a mjesečna pretplata im je 45 kuna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr