PLANET POLITIKE

Ide li Putin sada na Ukrajinu?

10.10.2008.
u 17:14
Pogledaj originalni članak

Prozapadni ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko odlučio se za raspisivanje parlamentarnih izbora 7. prosinca, trećih u posljednje tri godine.

Već ta činjenica govori o poljuljanom stanju u zemlji. Formalno je najnovija kriza u koalicijskoj vladi između Juščenka i Julije Timošenko, dvaju partnera iz vremena Narančaste revolucije, koji su danas suparnici u borbi za vlast, izbila nakon što je blok Julije Timošenko nastojao smanjiti ovlasti predsjednika države.

Juščenkovi su zastupnici napustili koaliciju, a predsjedniku nije drugo preostalo nego raspisati nove izbore. No, to je samo jedan dio pozadine sukoba.

Pravi je razlog sve veće neslaganje između Juščenka i Julije Timošenko o budućem članstvu Ukrajine u NATO-u i EU. Dok je Juščenko nakon ruske intervencije na Kavkazu stao na stranu prozapadnog Saakašvilija šaljući Gruzijcima čak i oružje, gospođa Timošenko bila je znatno opreznija i priklonila se ruskim pozicijama, upozoravajući na energetsku ovisnost o Moskvi.

Viktor Juščenko smatra pak da je rat u Gruziji pokazao da njegova zemlja treba pristupiti zapadnom obrambenom savezu. Timošenkova odbija integraciju u NATO. Tome treba pridodati da u istočnim dijelovima Ukrajine živi ruska većina koja se, pod vodstvom proruskog političara Janukoviča, protivi integraciji u EU.

Na Krimu, na kojem se nalazi ratna luka Sevastopolj, iz koje su za nedavnog rata na Kavkazu isplovljavali ruski ratni brodovi, Rusi čine 80 posto. Godine 2017., međutim, završava ugovor između Rusije i Ukrajine o korištenju Sevastopolja, nakon čega bi crnomorska flota morala napustiti Krim, ali o toj temi Moskva ne želi niti razgovarati.

S druge strane, jučer je u Fanaru, u Ekumenskom patrijarhatu u Istanbulu, započeo Sinaxis, konferencija pravoslavnih crkava u čast početka Godine sv. Pavla. Godina apostola Pavla trajat će do 28. lipnja. Na konferenciju je došao i ruski patrijarh Aleksij II., a Ukrajina će i tu biti jedna od tema. Putin očito vidi Moskvu kao “treći Rim” i nastoji spriječiti crkveno osamostaljenje Kijeva od Moskve, koje pak snažno podupire Juščenko. Sam Ekumenski patrijarhat danas je okružen Erdoganovim islamističkim Istanbulom i njegov je utjecaj slab.

Za budućnost je ključno hoće li se Putin na putu ponovnog stvaranja ruske velesile i u Ukrajini odvažiti na ponavljanje južnoosetijskog recepta. Na Krimu se već dijele ruske putovnice. A i svjetska situacija je povoljna jer će Amerika sljedećih mjeseci biti paralizirana zbog predsjedničkih izbora.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr