Kolumna

Ne treba nam 'rodoljubno' koketiranje s ustaštvom

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Ne treba nam 'rodoljubno' koketiranje s ustaštvom
21.11.2013.
u 08:45
Opet se ponavlja iskrivljeno tumačenje presude suda u Kninu da je “Za dom spremni” povijesni hrvatski pozdrav
Pogledaj originalni članak

Svaki dan, prije svakoga sata u školi, prije i poslije svakoga sastanka, na ulici i kod kuće mi se pozdravljamo našim lijepim ustaškim pozdravom: za dom spremni. Taj je pozdrav lijep, pun smisla i sadržaja, zapisano je u tjedniku ustaške mladeži koji se u digitalnom obliku može naći na našim portalima. Taj, sam po sebi domoljubni uradak, izvan povijesnog konteksta počinjenoga zla nije sporan. Slično se i Josip Šimunić naknadno ogradio da je njemu dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu. Iako, nisu svi to tako shvatili. Šimuniću i Hrvatskoj nije trebalo to “rodoljubno” koketiranje s ustaštvom, ali kad se već dogodilo, dobro da nije na utakmici sa Srbijom.

Raširenom pravdanju da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav pridonijelo je to što je i Hrvatski helsinški odbor, uz brojne medije koji to i sada čine, iskrivljeno čitao presudu Prekršajnog suda u Kninu tvrdeći kako je sutkinja oslobodila prodavača odjevnih predmeta jer je utvrdila da je “Za dom spremni” povijesni hrvatski pozdrav još od Šubića i Zrinskog iako je u presudi samo prenijela kako se optuženi branio. Oslobodila ga je jer je bio optužen da je “nošenjem” odore i oznaka “veličao” nasilje i mržnju, a to nije bilo točno.

U svakom slučaju, povijesne varijacije na temu i rodoljubna Šimunićeva tumačenja ne mogu opravdati korištenje pozdrava koji je ustaški režim svojim djelima “zauvijek i nepovratno kompromitirao”, kako je to zaključio HHO tražeći sankcioniranje takvog skandiranja na stadionima. Možda će biti jasnije o čemu je riječ ako se podsjetimo da su tako i srpski zločinci kompromitirali “Marš na Drinu” jer su uz taktove tog djela silovali žene u Srebrenici. Stoga je Ban Ki-moon izražavao žaljenje ako je zbog izvedbe tog djela u UN-u, u režiji Vuka Jeremića, netko povrijeđen.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:16 21.11.2013.

Sad ce Jovanovic odma slati knjige Nikolicu.hahahah...

DI
didola
09:02 21.11.2013.

Stevan Mesić je pevao ustaške pesme po Australiji od kuda dolazi i Šimunić. Možda mu je on bio profesor povijesti, on jako dobro to poznaje.

ZC
zvonimir.coric
09:18 21.11.2013.

kako vidim onda bi Bok ; Dobar dan ; kak je sused ..itd.itd. trebalo zabraniti jer i to su pozdravi koji su se koristili u vrijeme NDH , još gore je to što je Dalmacija bila data na upravu talijanima pa kao jedan od najgorih oblika suradnje s fašizmom svakako bi u školama trebalo zabraniti Talijanski jezik a o Njemačkom da i ne govorim. Dakle , u slučaju da se navedeni pozdrav uistinu koristi u svrhu za poistovjećivanje sa ustaštvom svaka osuda je onda preblaga ali nije nužno da sve što je Hrvatsko je odmah i ustaško pa tako i Šimunićevo skandiranje . Hrvatska se država odrekla Ustaške ideologije i to nije sporno , ali zar se treba odreći i svega što Hrvate čini Hrvatima ?? možda da se i jezika odreknemo jer je i on korišten u NDH a siguran sam da i navedena stranica ustaške mladeži koristi hrvatski jezik , eto onda mogli bi početi kmunicirati na srpskom ili bosanskom ??? ova priča je bezvezno gubljenje vremena koje oćito ima za cilj u drugi plan potisnuti veliki uspjeh selektora na svom A debiju , uspjeh repke u koju nitko nije vjerovao nakon Škota ... rasprave o referendumu i referendumskom pitanju , .. nezaposlenima , bankama, kamatama , unutarnjem dugu , eto baš fino jedini krucijalni i gorući problem RH je Šimunić ??!! svaka čast ako je to tako.