EKOLOŠKI

Grijanje na biomasu trostruko je jeftinije i ne zagađuje zrak

Grijanje na biomasu trostruko je jeftinije i ne zagađuje zrak
25.03.2010.
u 20:00
U Europi i svijetu sve je popularnije grijanje peletima, tj. manje vrijednom drvnom masom i otpadom iz drvne industrije.
Pogledaj originalni članak

U posljednje vrijeme postaje sve očitije da je današnji pristup energiji neodrživ. Klasični energenti poput plina i loživog ulja sve su skuplji, a sve više u pitanje dolazi i njihova dostupnost i dobavljivost. Zbog toga se ljudi polako okreću obnovljivim izvorima energije, a najviše se u bližoj budućnosti očekuje od biomase. Osim što je znatno jeftinija i obnovljiva, biomasa gotovo uopće ne zagađuje zrak jer je količina ugljikova dioksida pri njezinu izgaranju jednaka količini apsorbiranog ugljikova dioksida tijekom rasta biljke. Jedan od najboljih i najisplativijih primjera upotreba biomase njezino je korištenje u sustavu grijanja. U Europi i svijetu sve je popularnije grijanje peletima, tj. manje vrijednom drvnom masom i otpadom iz drvne industrije. Pomoću posebnih kotlova i visokih peći s visokim učinkom grijanje peletima trostruko je jeftinije nego grijanje na loživo ulje i plin.

Besim Grozdanić iz tvrtke “Eko Grijanje” koja proizvodi i ugrađuje kotlove i peći za grijanje na pelete objasnio nam je rad kotlova.

– Naši kotlovi na biomasu rade na načelu dvostrukog sagorijevanja energenata. Prvo sagorijevanje krutog goriva događa se u samome ložištu, dok u breneru za pirolizu dolazi do sekundarnog izgarnja drvnih plinova, čime se iskoristivost sagorijevanja energenata penje čak na nešto više od 90 posto. Usporedbe radi, standardne peći na drva imaju maksimalnu iskoristivost energenata od 65 posto, što znači da se 35 posto energije nepovratno gubi izlaskom kroz dimnjak.

Budući da kotlovi na biomasu imaju visok stupanj iskoristivosti energenata, količina pepela koja ostaje nakon loženja je minimalna – kaže Grozdanić.

Sustav grijanja na biomasu funkcionira tako da kotao grije vodu u posebnom spremniku koji poput “termos boce” čuva toplinu. Ta zagrijana voda potom se može koristiti za kupanje, pranje ili grijanje. Kotao se u prosjeku peletima puni dva puta dnevno, ali se ugradnjom posebnog spremnika, tzv. pufera vrijeme između punjenja može značajno produžiti. Pufer akumulira toplinu kada kotao daje više topline nego što se troši, a koja se aktivira kada se potroše sva drva.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
18:39 27.03.2010.

Životinjski izmet je kvalitetna ogrjevna biomasa? Eto rješenja za siromašne penziće.

MA
Macaktom
09:15 12.04.2010.

nisam znao da biomasa kada gori ne oslobađa čađu ,pepeo , CO2 i vodenu paru. to je sigurno neka nova tehnološka biomasa.