RIJEČ – DVIJE

Građani zaslužili prezir?

05.06.2008.
u 16:53
Pogledaj originalni članak

Letonska vlada uime svojih građana prosvjedovala je jučer i izrazila zabrinutost slovenskoj vladi zbog izvješćivanja o incidentu u nuklearki u Krškom.

Građani i vlada zemlje udaljene nekih dvije tisuće kilometara zabrinuti su, a Hrvati, udaljeni desetak minuta lagane vožnje od Krškog, potpuno su mirni i staloženi. Ali ne zato što je sve u savršenom redu, nego jer ništa nisu znali. Britance, Nijemce, Austrijance, Belgijce... obične male ljude poput nas izvijestili su njihovi mediji koji su dobili informaciju od njihovih kriznih stožera, državnih zavoda i sličnih ustanova.

Hrvate su njihovi mediji izvijestili nakon što su to vidjeli na satelitskim kanalima jer našim HEP-ovima, stožerima za uzbunjivanje i kriznim zavodima javnost i njihovi građani ne znače ništa. Da se kojim slučajem dogodila nesreća u kojoj je pobjegao radioaktivni materijal, savjete za preživljavanje mogli bi dobiti samo oni koji znaju njemački i mogu gledati strane TV programe. Strani su diplomati hitno povučeni u svoja veleposlanstva, dok su naši dužnosnici večerali po vrtnim restoranima.

Možda su direktori HEP-a još u 16 sati javili svojim ženama i djeci da ne izlaze iz kuće, možda su i iz službe 112 dva sata poslije javili isto svojim najmilijima, pa onda i ministrima da i oni mogu upozoriti svoje obitelji, ali kako to da nikome nije palo na pamet napisati nekoliko rečenica o tome što se dogodilo: “Zbog istjecanja tekućine za rashlađivanje zaustavljen je reaktor... nema opasnosti za građane jer nije došlo do istjecanja radioaktivnog materijala.” Umjesto panike, točna i pravodobna informacija.

Hina, megafon hrvatske države, prvu je obavijest poslala tek u 19.10, i to da neće biti problema u opskrbi strujom zbog ispada Krškog iz sistema!? Da je kojim slučajem došlo do katastrofe, do tog vremena već bi pola Hrvata svijetlilo u mraku od radioaktivnosti. Ali i dalje ne bi bili zabrinuti jer ne bi znali što im se događa. Za njihov mir pobrinula se armija glasnogovornika na državnim jaslama koji su imali drugog posla. Jer im građani ne znače ništa!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr