SVE IZRAŽENIJE POSLJEDICE GOSPODARSKE KRIZE

Globalna recesija svakodnevno ukida 80.000 radnih mjesta

27.01.2009.
u 10:46
Pogledaj originalni članak

Jedan od najcrnjih tjedana udario je na gospodarstvo diljem svijeta, zatvarajući na tisuće radnih mjesta samo u jednom danu. A procjenjuje se kako se zbog posrnulih gospodarstva članica Europske unije (19 članica je u recesiji) i Sjedinjenih Američkih Država dnevno zatvara 80.000 radnih mjesta, što snažno oslikava ekonomske neprilike - i to tamo gdje prosječnog građanina najviše boli – ostankom bez radnog mjesta.

Stanje svjetskog gospodarstva ubrzano se pogoršava


Opći slom ekonomije - 19 europskih država u recesiji

Crni ponedjeljak u SAD-u, objavljeno otpuštanje 72.300 zaposlenih

Sanader s bankarima

Poznate kompanije Philips ili Pfizer obznanile su zatvaranje tisuća radnih mjesta, a u kadrovskim rezovima slijede ih i ostali gospodarstvenici na gotovo svim kontinentima. Philips zatvara 6000 radnih mjesta, a nakon troškova koji su nastali u proizvodnji, iz te kompanije poručuju kako su otkazi jedino rješenje.

Radna mjesta gase se i u kompaniji američkog proizvođača mobilnih telefona Spring Nextel - i to njih 8000, dok farmaceutski div Pfizer predviđa gašenje čak 19.000 radnih mjesta.

Crni utorak osvanuo je za proizvođača građevinskih strojeva Caterpillar iz američke države Illinois, koja je jučer raskinula radni odnos sa 20 tisuća svojih zaposlenika.

U Sjedinjenim Američkim Državama od početka 2009. godine objavljeno je ukidanje više od 200.000 radnih mjesta. Godina 2008. zaključena je gubitkom radnog mjesta za 2,6 milijuna Amerikanaca, najviše od 1945. godine. U ovom tjednu najavljeno je više od 70.000 otkaza u različitim sektorima američkog biznisa.

Svjetska se ekonomija srmoglavila na svoje najniže grane još od vremena Drugoga svjetskog rata, a britanski premijer Gordon Brown pozvao je sve zemlje na zajedničku akciju kao jedino rješenje nastalih gospodarskih poteškoća.

U Sjedinjenim Američkim Državama i ozračju najnovijega rezanja 2000 radnih mjesta u General Motorsu, predsjednik Barack Obama alarmirao je na hitnost da Kongres usvoji 825 milijarda dolara njegova teškog programa oporavka koji predviđa smanjenje poreza te različite subvencije.

I u Velikoj Britaniji zbrajaju se jučer podijeljeni otkazi, gdje je primjerice samo u sektoru proizvodnje obuće zabilježeno više od 5000 otkaza.

Dijele li se otkazi u Hrvatskoj?
Zbog krize koja je zahvatila i našu zemlju, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, veći broj prekida radnog odnosa od početka ove godine i na dnevnoj i na tjednoj razini nije zabilježen, a kako je objasnila ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah, riječ je o još ustaljenoj dinamici prijava i odjava bez većih oscilacija od uobičajenog.
- Očekujemo da bi zbog krize bez posla moglo ostati do 12.000 radnika - procijenila je ravnateljica.

Točnije podatke koliko je ljudi s početkom ove godine ostalo bez posla pod udarom krize HZZ bi mogao imati početkom veljače.

Hrvatska udruga poslodavaca već dulje vrijeme upozorava na nužnost gašenja radnih mjesta radi opstanka bilo kakve gospodarske aktivnosti, a osim stotinjak podijeljenih otkaza u drvnoj industriji, najviše sezonskim radnicima, do sada nisu zabilježena veća gašenja radnih mjesta u nas. No to nikako ne znači da ih neće biti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr