Kolumna

EU želi čist ulazak RH

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
EU želi čist ulazak RH
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Stojan de Prato
22.02.2010.
u 18:45
Ljubljana kao taoca drži još poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika
Pogledaj originalni članak

Protekli se tjedan dogodio pravi proboj u pristupnim pregovorima s Europskom unijom i oni su se sada posve primaknuli svojemu završetku. U četvrtak je na Odboru stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća EU Nizozemska i službeno povukla zapreku otvaranju poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, a Slovenija je učinila isto u poglavljima Okoliš i Ribarstvo. Potonje je Ljubljana bila stavila na led još 13. listopada 2006. kada je odbila prihvatiti izvještaj o screeningu (pregledu usklađenosti hrvatskoga zakonodavstva s europskime) što ga je sastavila Europska komisija; to je poglavlje najdulje od svih bilo na ledu.

Oko Ribarstva Slovenija je zaigrala pravi teatar apsurda: prvo je, na ulasku u EU, otkazala ribarski dio Sporazuma o pograničnome prometu i suradnji (SOPS), ustvrdivši da njegove odredbe nisu u skladu s obvezama zemlje članice, a kasnije je blokadu Hrvatske opravdavala time što Hrvatska ne provodi ribarski dio SOPS-a!? I posljednjih je dana pokušavala nešto u vezi sa SOPS-om ubaciti u zajedničko pregovaračko polazište, no morala se na kraju zadovoljiti još jednom ponovljenim jamstvom da se odredbe ZERP-a neće primjenjivati na zemlje članice EU.

Na međuvladinoj pristupnoj konferenciji u petak pregovori su o tim dvama poglavljima i otvoreni, no odmah potom španjolsko je predsjedništvo EU pozvalo hrvatsku vladu da dostavi svoje pregovaračko polazište i za Pravosuđe i temeljna prava, što je Zagreb istoga dana i učinio. Početkom protekloga tjedna, pak, EK-ovi su stručnjaci ocijenili da odredbe drugoga natječaja za prodaju hrvatskih škverova zadovoljavaju uvjete za otvaranje poglavlja Tržišno natjecanje. Njihovo mišljenje mora još potvrditi EK-ov povjerenički kolegij, a potom i COREPER, no do sljedeće pristupne konferencije, 12. travnja, dovoljno je vremena da se oba poglavlja na njoj otvore.

Ljubljana kao taoca drži još poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, ali i s tim će podilaženjem domaćoj krajnjoj desnici morati uskoro prekinuti jer pregovori moraju najesen završiti ne bi li Hrvatska 1. siječnja 2012. postala punopravnom članicom EU. Što je i Bruxellesu i Washingtonu važno zbog stabilizirajućega učinka hrvatskoga članstva na zapadni Balkan, a posebice na stanje u Bosni i Hercegovini, koje je SAD nedavno proglasio jednom od najvećih prijetnja svjetskoj sigurnosti i postojanosti.

U EU je, međutim, postignuta suglasnost da Hrvatska mora u članstvo ući posve čista, a nikako ne pod sustavima motrenja kao Bugarska ili Rumunjska. Hrvatska mora sumnjičavim zemljama članicama dokazati da postupak proširenja može djelovati besprijekorno. Ostalim kandidatima i mogućim kandidatima mora, pak, pokazati da, žele li u EU, preobrazbama moraju prionuti zdušno, a ne površno. Zbog toga je protekloga tjedna niz hrvatskih ministara bio pozivan k veleposlaniku EU u Zagrebu Van Dorenu ne bi li ih uvjerio da preostali posao na prilagodbama europskim standardima dosljedno i na vrijeme provedu. U suprotnome, Bruxelles će radije pričekati dok Hrvatska ne bude posve spremna.

Nisu samo zemlje članice te koje treba uvjeriti: hrvatski će se građani na referendumu izjasniti žele li u EU, za što trenutačno ne pokazuju preveliko oduševljenje. Da ono ne splasne još više, EU bi trebao izbjegavati gafove poput netransparentnoga natječaja za zapošljavanje Hrvata u europskim ustanovama ili prijetnja novinaru HTV-a zbog pitanja koja je u intervjuu postavio europskome povjereniku za proširenje Füleu. Na stranu što je novinar, valjda pod dojmom hrvatskih političara koji se za sve smatraju stručnima, pitao Fülea i o stvarima koje s njegovom lisnicom veze nemaju. Kao da, na primjer, ministra Biškupića pita o preustroju čeličana. Ili Kalmetu o odgovornosti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

BT
bili-tartuf
00:56 23.02.2010.

ma dobro,...prihvatiti cémo EU, samo za-to, da se rijesimo Balkanskoga lonca....

SA
samar
02:21 23.02.2010.

DePrato dosadan si vec s vima i to godinama. Uostalom kako moze prljavstina zeljeti cistocu, Zasto bi Hrvate brinulo uopce sto EU zeli, kai nekada i Habsburgovci i Hungari i Talijani i Srbi.... Hrvatima je vrijeme da brinu i ostvaruju svoje zelje a ne tudje i traze srecu u svojoj zemlji a ne tudjoj. Kaoi sto sam dobro znas, ta masonska tvorevina vodi nas u zlo po nas i okupaciju. A sada jos i Josipovic predsjednik? ha, a je li i on mason???. Slazem se sa antom_dj. Pozdrav iz Japana, iz Tokya (mada nisi zasluzio).

OB
-obrisani-
03:01 23.02.2010.

Evropa nikada nikome nije nista dala ili poklonila razlog je jednostavan,mi imamo ono sto oni trebaju pa podla i perfidna ucijena ne zacudjuje. EU vrsi tihu okupaciju Hrvatske jer vec su nam (zahvaljujucu prljavim politicarima)oduzeli moneternu neovisnost,sljedeci potez su neprocijenjive vode,zatim zbog prispijelih dugova na rae dolazi zemlja. Hoceli se naci dovoljno snage i politicke mudrosti da se ovaj scenario ne desi vidjet cemo u nekliko sljedecih godina.