Erste & Steiermärkische banka dobila kredit vrijedan 40 milijuna eura

19.11.2008.
u 14:30
Pogledaj originalni članak

Erste & Steiermärkische banka potpisala je ugovor o kreditu od 40 milijuna eura s Europskom investicijskom bankom iz Luksemburga.

Ova pozajmica bit će usmjerena financiranju malog i srednjeg poduzetništva te lokalne uprave. Naime, njime će se financirati projekti vrijedni između 40.000 eura i 25 milijuna eura iz javnog i privatnog sektora, i to u visini 50 posto vrijednosti projekta. Poseban se naglasak stavlja na projekte s područja zaštite okoliša, razvoja infrastrukture, društva temeljenog na znanju, racionalnog raspolaganja energijom, zdravlja i obrazovanja.

Zahtjev za kreditiranje mogu podnijeti privatni poduzetnici, ali i jedinice lokalne uprave i samouprave, udruženja te javno-privatna partnerstva, a krediti se odobravaju na rok od 4 do 20 godina, ovisno o vrsti projekta.

Cijena kredita određuje se prema tržišnim parametrima u trenutku povlačenja i u pravilu je povoljnija od tržišnih cijena.

Sporazum su potpisali Petar Radaković, predsjednik uprave Erste banke i Marko Krajina, direktor sektora gospodarstva ESB-a te Dominique Courbin, voditelj Odjela kreditiranja EIB-a zadužen za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan i Jacopo Lensi Orlandi, pravni savjetnik EIB.

Europska investicijska banka razvojna je banka Europske unije osnovana na temelju Rimskog ugovora iz 1958. godine. Zadaća joj je doprinijeti integraciji i uravnoteženom razvoju te gospodarskoj i socijalnoj koheziji zemalja članica EU.

(S.M.)

Pogledajte na vecernji.hr