ENOTRŽIŠTE Hrvatsko vino postalo hit u švedskim ekskluzivnim restoranima

Enjingiju za vino prvi put više nego što je tražio

Foto: import
Enjingiju za vino prvi put više nego što je tražio
04.01.2006.
u 19:01
Pogledaj originalni članak

Kušao sam na stotine vina iz bivše Jugoslavije i smatram da su Enjingijeva najbolja. Zbog toga sam ih odlučio ponuditi švedskom tržištu, u najekskluzivnijim hotelima i restoranima u kojima dolaze bogati gosti. Oduševljeni su Enjingijevim vinima.

U luksuznu švedskom hotelu Pontus in the green houso u samo dva mjeseca njegova su vina među najboljim svjetskim vinima postala treća po prodaji unatoč tome što su dva prva znatno jeftinija od njegovih. Enjingi u Stockholmu postaje hit – ističe Nenad Jelisić, uvoznik Enjingijevih vina u Švedsku.

I sam je Enjingi zatečen novonastalom situacijom jer, kaže, do sada je predikatna vina teže prodavao zato što naši ugostitelji žele kupiti što jeftinija vina, a što skuplje ih prodavati.

Prvi mu se put dogodilo da mu je netko za njegova vina dao višu cijenu nego što ju je bio tražio, a Jelisić najavljuje da će cijena biti još i viša kad se posao uhoda. Za sada u Stockholmu za bocu Enjingijevih predikata treba odvojiti 100 eura!

Međutim Šveđani, kad je posrijedi kvaliteta, za cijenu i ne pitaju, ali su zato odmah pitali mogu li doći u posjet Enjingiju da vide na mjestu gdje se proizvode tako dobra vina. Mario Maroni, sommelier u Pontus in the green houso, toliko je bio oduševljen ne samo kušanjem vina nego i pravim domaćim jelima, posebno kvalitetom namirnica, mesa i povrća da je jednostavno ostao bez teksta.

Najavio je da će dovesti 15 najbogatijih Šveđana, inače njihovih gostiju, s vlasnikom hotela Pontus Frithiotom, najboljim švedskim kuharom koji je bio i europski i svjetski prvak u posjet Enjingiju i ovom kraju kako bi iskušali neotkriveno bogatstvo ovdašnje kuhinje upakirano u vrhunska vina te eventualno pokušali nabaviti namirnice s ovog područja.

Posebno ga je oduševio voćni kolač mlade kuharice Ivane Starjački kojoj je odmah ponudio posao u njihovu restoranu. O vinama ovog područja još ne znamo, a ono što smo kušali doista je posebno. Imate jako dobru kvalitetu, a najvažniji je individualni stil koji se ne može pronaći u nekoj drugoj zemlji. Po tome je Hrvatska posebna.

Moja je preporuka da se ova vina trebaju posluživati u bogatim restoranima jer imaju osebujan i poseban okus – poručuje Šveđanin Anders Mellden, sommelier, predavač na fakultetu i novinar stručnoga vinskoga časopisa Livets goda.


Količine su osigurane

Enjingi na neki način ima i sreću što je do sada teže prodavao predikate jer će sada određenim količinama moći zadovoljiti novoga kupca. Naime, i do sada je nešto predikata izvozio u Mađarsku i Švicarsku, ali sve su to bile male količine. Ne boji se da novoga kupca neće moći zadovoljiti količinama jer, kaže, ima vinograde na najboljim položajima koji mogu dati upravo predikate, a ubuduće će upravo u tom smjeru sve više ići.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr