SKANDALOZNA SMJENA Osnovao službu, besplatno radio, pa završio ‘na ulici’

Dr. Janeš izbačen iz Službe za prevenciju ovisnosti!

10.04.2009.
u 17:25
Pogledaj originalni članak

Ugledni liječnik dr. Josip Janeš smijenjen je s mjesta šefa Službe za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, koje ne bi ni bilo bez njegova zalaganja. Štoviše, iz nje je izbačen. Zasad ne želi komentirati nastalu situaciju, ali mnogi su ostali šokirani i zatečeni takvim razvojem događaja. Posebno navodnim razlogom zbog kojeg je smijenjen dr. Janeš, koji je desetak godina vodio tešku i mukotrpnu borbu za spas mnogih ovisnika, i to potpuno besplatno. Sada bi ga trebala zamijeniti dr. Tamara Marković, koja je u Službu došla prije godinu dana.

Kako neslužbeno doznajemo, ravnatelj Zavoda mr.sc.dr. Boško Milanković donio je takvu odluku, jer je trakama za testiranje krvi navodno istekao rok trajanja. Međutim, u Biognostu, proizvođaču spornih traka, tvrde da su se bez problema mogle koristiti još šest mjeseci. Treba napomenuti da je dr. Josip Janeš godinama ulagao ogromne napore da lokalne političare uvjeri da Karlovac treba jednu takvu ustanovu. Hvidra im je ustupila prostor na tržnici, gdje se i danas nalaze, a ponekad su radili na dvije klupe u hodniku. Nekoliko su puta primali priznanja kao jedna od najboljih službi u Hrvatskoj, iza koje su zavidni rezultati.

Unatoč brojnim pokušajima do dr. Milankovića danas nismo uspjeli doći. Međutim, čini se da u cijeloj priči o smjeni nisu sporne samo trakice. Lani u studenome, gotovo u isto vrijeme, krenule su dvije akcije za testiranje na hepatitis. Najprije je inicijativu pokrenula Služba, a onda je s nečim sličnim krenuo i Grad Karlovac. Ili, isti oni političari koji godinama nisu vjerovali da je takva služba gradu potrebna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr