RASPEĆE STRASTI

Dimitrije Popović 'vladar' Klovićevih dvora

03.12.2008.
u 14:53
Pogledaj originalni članak

Dimitrija Popovića, apostola slike i pisane riječi, kako mu s pravom tepaju njegovi pobornici, uskoro očekuje jedno značajno razdoblje kojim će ostaviti još jedan velik i značajan otisak u hrvatskoj kulturi. Od 4. 12. 2008. do 1. 2. 2009. u Klovićevim dvorima Popović će se javnosti predstaviti velikom izložbom svojih radova.

'Marija Magdalena'
Uz radove koji pripadaju ranijem opusu ovoga cijenjenog umjetnika, javnost bi najviše trebao zaintrigirati njegov najnoviji slikarski opus pod nazivom "Marija Magdalena" za koji mu je pozirala Dora Lipovčan.

Upravo je spomenuti opus zaintrigirao javnost zbog suradnje dvoje umjetnika, ali i teme Marije Magdalene koja će u ovo adventsko vrijeme, kao lik iz kršćanske povijesti zasigurno podignuti mnogo prašine. Marija Magdalena, koja je kroz povijest bila muza i nadhnuće mnogim autorima, uspjela je i u Dimitija Popovića pobuditi žar da pokuša spojiti kontraste, koji se ogledaju u životu Marije Magdalene, svetice i grešnice, pohote i čednosti, vjere i ateizma.

'Raspeće strasti'
Svestrani umjetnik nije se zaustavio samo "na kistu" - uz svoje radove predstavio je i svoju petu knjigu i prvi roman "Raspeće strasti" u kojem progovara o svom djetinjstvu i mladosti na Cetinju, ali isto tako zaključuje ga pričom o Mariji Magdaleni kao lajmotivu borbe između dvije struje, tražeći u njoj uskrsnuće vjere i duha. Za kraj možemo reći: velik naklon umjetniku koji od 4. prosinca vlada Klovićevim dvorima.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr